måndag 12 september 2011

Kommunalval i Norge

I dag går norrmännen till val i landets kommunalval. Ett val som i vanliga fall inte röner någon större uppmärksamhet i Sverige men som i efterspelet till terrordådet för lite mer än en månad sedan trots allt verkar intressant att rapportera om.

Norge, som till skillnad från Sverige har skilda valdagar för nationella och kommunala val (vilket hedrar dem), ska alltså välja nya kommunala företrädare i dag. Den Stoltenberg-effekt som man hade kunnat räkna med vid ett nationellt val torde därför bli något mindre nu.

Jag tror dock inte att det är orimligt att gissa att händelserna i Oslo och på Utöja kommer påverka opinionen i dag. Inget konstigt med det. Vad som återstår är i stället att se om händelserna får någon påverkan på politiken framöver.

Hittills verkar det som tur är inte det. Stoltenberg har på ett föredömligt sätt manat till lugn och eftertänksamhet i en tid då det är lätt hänt att opinionsbildare dras med i ett race om vem som kan kräva mest drakoniska åtgärder.

Faran i dag är dock en helt annan. Risken är nämligen att Breiviks dåd lägger en sådan sordin på stämningen i valet och i valkampanjerna att det blir svårt för väljarna att utskilja vad de olika partierna egentligen vill. Om det verkligen blir fallet återstår dock att se.

Klart är dock att det har varit en lugn och stillsam valrörelse. Något som kanske inte alls behöver vara någonting negativt. I kväll vet vi vad resultatet blev.

Nyheter: VK, SvD, DN, DN, SvD.

Inga kommentarer: