torsdag 15 september 2011

Danskjävlar?

Eller vad var det Ernst-Hugo sa?

Valen i Norden duggar i alla fall tätt den här veckan och i dag är det Danmarks tur. Enligt opinionsmätningarna verkar Dansk Folkeparti vara på väg ut i kylan och Socialdemokraterna har seglat upp som storfavoriter. Vid dagens slut kan därför Danmark för första gången i historien ha en kvinnlig statsminister i form av Helle Thorning-Schmidt.

Jag hoppas så klart att det ska gå bra för de Konservative och för Venstre (som namnet till trots är ett borgerligt parti) i dag. Går det bra för dem kanske de kan få med sig Radikale venstre (socialliberaler) i en regeringsbildning och på så sätt bilda en hyfsat borgerlig majoritet. Radikale venstre flörtar dock vilt åt båda håll så de är svårt att säga vad de helst vill.

I kväll vet vi dock hur det blir.

Nytt för i år i det danska valet är att vallokalsundersökningar kommer att presenteras redan under dagen, innan vallokalerna stänger. Ett fenomen som jag inte vet om jag uppskattar. Det skulle kunna leda till både medgångs- och motgångsröstande under eftermiddagen (vilket så klart kan vara positivt om man får medgångsröstare) med det känns inte som helt rent spel.

Det är något visst med att inte veta hur någon annan röstar. Om den mekanismen sätts ur spel riskerar vi att få en valdag där möjligheten till manipulation ökar. Och det är en utveckling som inte jag vill ha i alla fall.

Nyheter: DN, DN, Exp, Exp, AB, ABSvD, SVT, B.

Bloggar: Bildt.

2 kommentarer:

Lisbeth sa...

Kunne du verkligen inte hitta ett annat ord för ditt inslag.
Ni svenskar är makalösa. Jag känner mig oerhört kränkt o stött.Min dottar blev mobbat i 11 år med bl. a. danskjävel.
I min bostadsrättsförening är det inte bättra.
Undrar inte längre varför bl. mobbning blandt barn ökas,
när en tillsynaladande `vuxen`använder detta ord i offentlighet.
Du kan inte ursäktas av vad Ernst Hugo sa.
Har flera liknande ord för svenskare, men vill förnedra mig själv att berätta dessa i offentlighet.
mvh Lisbt

martin-edgelius sa...

Hej Lisbeth: Rubriken är inte menad eller avsedd att reta. Uttrycket är främst att betrakta som ett skämt här i Sverige. Den anspelar på en omtyckt tv-serie och en omtyckt skådespelare, snarare än på vårt grannfolk. Det var tråkigt att höra att du tog illa vid dig.