Jan Eliasson är orolig över att internationella studenter inte längre kommer välja Sverige som studieland efter att avgifter införs för utomeuropeiska studenter. Han menar att tusentals studenter kommer att "stängas ute" från studier i Sverige och att vår attraktionskraft försvinner.
Jag kan inte annat säga, än att om det faktum att utbildningen var kostnadsfri, var den enda anledningen till att en enskild student valde Sverige för sina studier... så var kanske inte det ett tillräckligt bra skäl från första början.
Mängder med studenter från mellanöstern och Asien lockas varje år till till exempel USA, trots avgifter, därför att de vet att de får den bästa utbildningen där. Merparten av dem stannar dessutom kvar efter avslutad utbildning och berikar sitt nya hemland med kunskap och arbetskraft.
Till Sverige har studenter i stället kommit just för att det varit gratis, för att därefter flytta härifrån igen. Vi har således bekostat en utbildning som vi sedan inte fått någon egen utdelning av.
Genom att införa avgifter, och samtidigt förbättra utbildningarna, så kan vi på sikt locka hit oss några av de studenter som annats hade valt till exempel USA.
Tänk, då kanske vi också kan börja få Nobelpris.
DN1, DN2, CH, GP.
Läs även andra bloggares åsikter om utbildning, politik, skola.
4 kommentarer:
Martin m fl;
"... Till Sverige har studenter i stället kommit just för att det varit gratis, för att därefter flytta härifrån igen. Vi har således bekostat en utbildning som vi sedan inte fått någon egen utdelning av..."
Den naivitet som vänstern har uppvisat beträffande deras tro om att alla alltid kommer att vara Sverige till nytta om de bara studerat här, och att alla som studerat här kommer att återbetala studielånen oavsett var i världen de bor, är snudd på exempellös.
Många har med flotta svenska utbildningar stuckit utomlands det först de har gjort efter examen, för att aldrig återvända.
Sedan finns den kategori studenter som jag har hört säga att de ska flytta utomlands efter studierna, och aldrig kommer att återbetala studielånen.
Att genomgå en högskoleutbildning, är att få ta del av en mycket avancerad tjänsteproduktion. Självfallet ska denna som får ta del av denna, kunna faktureras.
Mvh
Okej, nu kommer ett utlåtande från en som bott i Asien med tonåringar i high school och som vet hur det funkar. Häng med!
Citat:
"Mängder med studenter från mellanöstern och Asien lockas varje år till till exempel USA, trots avgifter, därför att de vet att de får den bästa utbildningen där."
Nej, riktigt så enkelt är det inte:
1) De söker sig till USA därför att de där får lära sig nutidens lingua franca som är engelska.
2) De söker sig också till USA för där finns fler utbildningsplatser än i Asien.
3) Självklart kan den promille som kommer in på Ivy League-universiteten stoltsera med lite extra status. Betydligt sämre universitet får lite stjärnglans på sig också. Men utbildningens kvalitet handlar det väldigt lite om för de allra flesta.
4) Men framförallt söker de sig dit för att deras föräldar har pengar nog att betala dyra avgifter.
För de flesta asiater är USA-studier bara en dröm hur smarta och kreativa de än är.
Hur nu avgiftsbeläggning av svenska universitet skall få dessa asiatiska studenter att söka sig till Sverige är mig obegripligt.
De som är rika åker hellre till USA. De som inte hade råd med USA, men som är lika smarta, kan nu inte heller åka till Sverige.
Det här är ett av de mest märkliga beslut som Alliansen gjort avseende Sveriges relationer med omvärlden.
Ser man bara till att universiteten är så bra att de lockar folk kommer det sådana som betalar. Vi kanske behöver ha bättre universitet än de i USA och Storbritannien pga språket. Att sprida ut universiteten till Säffle, Blattnixele och Storuman måste man kanske sluta med då. Men det vore bara bra för svenska studenter också.
Vi skulle ju kunna ta betalt för våra eminenta grund- och gymnasieskolor också. I PISA-undersökningen så... nej, det kanske inte är en så bra idé...
Vågar man fråga ifall det finns någon statistik på hur många studenter som flyttar utomlands efter studierna? Har lite svårt att tro att det är så illa att vi måste införa avgifter för att få något tillbaka för utbildningen.
Samtidigt är en doktorand billig arbetskraft på sin institution. Det finns många fördelar med en stor doktorandkår. Kan inte leta upp länken just nu, men det stod om detta i The Economist nyligen.
Skicka en kommentar