onsdag 19 januari 2011

Martin Luther King var pro-life

Enligt Martin Luther Kings brorsdotter var den stora medborgarrättskämpen "pro-life, pro-abstinence before marriage". Och dessutom socialkonservativ.

Undrar vad den svenska vänstern hade sagt om honom om de hade vetat det? Hade hans medborgarrättsliga gärning fortfarande lyst lika starkt i deras ögon, eller hade hans lyskraft falnat?

För min del känns han än mer som en reko kille :)

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

4 kommentarer:

Mattias sa...

Alla är väl också barn av sin tid? Det är inte säkert att Luther hade haft samma åsikter om han levat idag, när kvinnorättsförespråkarna kommit längre och den rena demografin kring frågan har genomgått en metamorfos.

Men man får ju ta en sådan gestalt som King för allt vad han var, inte bara försöka "plocka russinen ur kakan" som jag tror att många vill göra. Dåtiden är vad den är. Eller var vad den var, beroende på hur man ser på det. :)

Purpendicular sa...

Det har funnits många människor, långt före MLK som varit abortförespråkare. Man kan vara kvinnorättsförespråkare och vara mot abort. Man kan rent generellt stå för sina egna åsikter utan att hänvisa till någon sorts "tidsanda".

Rent generellt så är svarta i USA mycket socialt konservativa. De är bland de främsta motståndarna till homo-äktenskap t ex vilket man såg i Kalifornien när det röstades.

Att de röstar på demokraterna är en smått ironisk identifieringsfråga, ungefär som att "arbetare" i Sverige alltid röstar S "för att göra något annat vore att svika sina föräldrar och farföräldrar". Nu har ju detta ändrats i Sverige. Det kan ändras i USA också.

Unknown sa...

MI: Fast det har ju inte direkt gått eoner av tid sedan MLK mördades. Jag tror faktiskt inte att åsiktsförskjutningen sedan dess är så stor. Håller dock med om att svenskar rent generellt sätt plockar russinen ur kakan när det gäller internationella "idoler". Hur många är medvetna om att till exempel Dalai Lama anser att homosexualitet är en synd?

P: Jag håller även med liknelsen ang. röstevanor mellan "arbetare" i Sverige och svarta i USA ;)

Anonym sa...

"... Enligt Martin Luther Kings brorsdotter var den stora medborgarrättskämpen 'pro-life, pro-abstinence before marriage'. Och dessutom socialkonservativ."

Jo, jag tackar! :-D

"Alla är väl också barn av sin tid? Det är inte säkert att Luther hade haft samma åsikter om han levat idag, när kvinnorättsförespråkarna kommit längre och den rena demografin kring frågan har genomgått en metamorfos...".

Det är riktigt, men jag njuter likafullt av informationen ovan ang Kings preferenser. :)

"... Rent generellt så är svarta i USA mycket socialt konservativa..."

Jag har hört detsamma om latinos, varför republikaner och allsköns konservativa i USA borde jobba långsiktigt och enträget för att nå fram med sitt konservativa budskap hos just latinos resp svarta.
Om det görs lyckosamt, kan det ha betydande inflytande på allehanda framtida valresultat, och på var USA ska ta vägen ideologiskt, rent generellt. ;)

Mvh