onsdag 5 januari 2011

Ta bort avdragsrätten

Så sent som i går diskuterade jag och en kollega om vikten av att ta bort avdragsrätten på räntekostnader. Vi diskuterade emellertid inte frågan ur ett bostadsbubbelhänseende.

Vi var båda snarare överens om att människor faktiskt bör ta sina egna kostnader om man väljer att sätta sig i skuld. Konstigare än så behöver det inte vara.

Om Greve Hamilton samtidigt vill sänka inkomstskatterna så låter det alldeles utmärkt.

DN, DI1, DI2, AB, Göran Pettersson, Annie Johansson.

Läs även andra bloggares åsikter om , .

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vad skönt att höra någon tala förnuft i dagens Sverige. Har aldrig förstått detta med ränteavdrag. För några år sedan begick jag ett misstag, jag lånade (på banken) till konsumtion. en ny ryggsäck, ett tält och annat smått och gott till skogs-och fjällturerna.

Gissa om jag blev häpen när jag insåg att jag fick dra av en del på skatten. Tack alla fattigpensionärer, arbetslösa och småbarnsföräldrar som hjälpte mig med min kreditfinansierade lyxkonsumtion.

Unknown sa...

Jag försöker tala så mycket förnuft som jag bara kan =)

Purpendicular sa...

Kräver inte symmetrin att man också tar bort all skatt på ränteinkomster?

Det skulle ju i och för sig "de rika" tjäna på, men också de sparsamma och skötsamma.

Man har ju redan betalt inkomsskatt innan man betalar eller får räntor, jag tror det är därifrån avdragsrätten rent filosofiskt kommr ifrån. Att ta bort all skattelagstiftning gällande räntor borde vara en del av det borgerliga uppdraget. Att sluta detaljreglera och ta pengar från dem som har dem, var de än finns.

Unknown sa...

Purpendicular: Det låter som en rimlig tanke.