tisdag 11 januari 2011

Spekulationerna fortsätter

Spekulationerna kring skjutningarna i Tuscon, Arizona fortsätter. I går ställdes Jared Lee Loughner inför rätta för första gången när häktesförhandlingarna genomfördes men han angav inte någon förklaring till sitt dåd. Han svarade dock jakande på frågan om han förstod anklagelserna emot honom.

Det börjar dock stå klart att svensks medias utmålning av Loughner som högerextrem har kommit på skam. Allt verkar i stället tala för att han helt enkelt bara är extrem. På läslistan fanns både Kapitalet och Mein Kampf, och han har tidigare sagt sig vara emot statlig "mind control". Det kanske inte är så konstigt att Loughners försvarare är samma advokat som försvarade una-bombaren Tim Kaczynski.

Som jag skrev i går så är det fortfarande förövaren i fråga som är ansvarig för vad han gjort. Politisk retorik, hur hemsk vi än må tycka att den är, kan inte utmålas som bakomliggande orsak.

Att människor uppfattar saker och ting på ett visst sätt kan aldrig ursäkta deras beteende. De flesta är dessutom fullt kapabla att urskilja vad som är allegorier och metaforer. Något som Obama för övrigt också gärna använder sig av. Också sådana som vissa kan uppfatta som våldsamma.

Så när det gäller den politiska debattonen så är republikaner och demokrater i USA lika goda kålsupare. Det är emellertid inte denna tons fel att Loughner är galen. Han kommer kunna motivera sina handlingar ändå. Oavsett om vi förstår dem eller inte.

AE, D1, D2, CO1, CO2, SvD, TB, DN, SR, Exp1, Exp2, AB, FS, DE.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

5 kommentarer:

Anonym sa...

Martin m fl;

"... Som jag skrev i går så är det fortfarande förövaren i fråga som är ansvarig för vad han gjort. Politisk retorik, hur hemsk vi än må tycka att den är, kan inte utmålas som bakomliggande orsak... De flesta är dessutom fullt kapabla att urskilja vad som är allegorier och metaforer. Något som Obama för övrigt också gärna använder sig av. Också sådana som vissa kan uppfatta som våldsamma..."

Barack Obama tycks göra just detta. I valrörelsen till Vita Huset, den 13 juni 2008 i Philadelphia, sa dåvarande senator Obama följande:

"If they bring a knife to the fight, we bring a gun."

Detta kan läsa hos den ansedda, politiska, webbportalen Politico: http://www.politico.com/blogs/bensmith/0608/Obama_brings_a_gun_to_a_knife_fight.html

Lite stillsamt går det att undra om vi någonsin, hört någon, från vänsterliberala medier uttrycka någon som helst tveksamhet inför denna - eller andra - av Obamas spetsiga formuleringar?

Jag skulle inte tro det. Denna typ av kritik ligger liksom inte inom deras sätt att beskriva världen; inom deras "narrative". Liberaler kritiserar inte gärna liberaler. Utom när konservativa republikaner tar storslam i något val. Då tenderar det att vara fullt krig i de liberala kvarteren. Bland liberaler. ;)

Mvh

Unknown sa...

"Liberaler kritiserar inte gärna liberaler".

Precis. De utgår dessutom, vilket Purpendicular också poängterat här i kommentarsfältet, från att alla andra har onda avsikter med sin politik. Vilket inte bara är cyniskt utan också förödande för en konstruktiv debatt.

Anonym sa...

Martin m fl;

Om vi lever i en värld, där a) liberalismen sägs ta över världen, b) liberalismen styrs av folk som inte gärna tillåter någon intern debatt, och c) liberaler dessutom utgår från att alla andra har onda avsikter med sin politik, går det ju att oroligt undra vilken värld som är i vardande?

Jag darrar, och kan blott hoppas att en fräsch och modern konservatism är på väg att skapas och verkligen blomma ut.

Det behövs, ty en tillvaro där liberaler utan motstånd från konservativa ostört får skapa sitt drömsamhälle kan lätt leda fel.

Maktinnehav utan opposition är styre utan debatt, och en dylik samhällsordning torde aldrig skapa någonting gott i längden.
Härigenom börjar jag mer och mer tro att en bred konservativ rörelse är av central vikt för mer än blott Amerika. En sådan rörelse är essentiell för hela Västerlandet.

Mvh

Purpendicular sa...

Jag såg just denna länk med Sarah Palin.

http://www.guardian.co.uk/world/2011/jan/12/sarah-palin-response-arizona-shooting

Har aldrig hört henne så bra, så seriös och så ilsken till viss del. Klockrent.

Kan hon göra om detta kandiderar hon och vinner 2012.

Unknown sa...

Tack för länktips!