Den senaste veckan har debatten kring återutgivningen av Ture Sventon i Paris gått hög. Bokförlaget Rabén och Sjögren valda att ställa in utgivningen när rättighetsinnehavarna inte ville byta ut ordet neger. Ett ord som förekommer flera gånger i boken.
I mina ögon så här det här bara ett i raden av exempel på när vårt moderna samhälle inte klarar av att låta bli att applicera vår tids värderingar på historiska förehavanden. Ett fenomen som kallas anakronism.
Ja, i dag används inte längre ordet neger på grund av att det anses nedsättande. På 50-talet när Ture Sventon i Paris skrevs så var neger den allmänt vedertagna benämningen på en person av afrikansk härkomst.
Varför är de här två sakerna så svåra att hålla isär? Det är som att vi i vårt nuvarande upplysta tillstånd skäms över att vi någonsin tyckt något annorlunda.
Problemet med det synsättet blir emellertid att vi kommer att bli tvungna att revidera alla skrifter kontinuerligt, för att inte förarga någon. Eller vad det nu är vi är rädda för.
DN1, DN2, SvD, SyS, SO, HAX, KT.
Läs även andra bloggares åsikter om kultur.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar