tisdag 18 januari 2011

Rösträtt för interner

I Storbritannien verkar det som att det för närvarande pågår en debatt kring huruvida fängelseinterner ska ha rätt att rösta i allmänna val.

Det verkar som att de inte får det i dag, men att det föreligger ett förslag om att personer som sitter av straff kortare än fyra år ska få rätt att göra det.

Det har dock lett till att David Davis and Jack Straw har gått ihop för att motarbeta förslaget.

Tänk om vi kunde föra en debatt om samma sak här i Sverige? Jag tycker nämligen inte att det är rimligt att personer som har förverkat sin rätt att vistas ute i samhället ska ha rätt att rösta i det.

Men det kanske bara är jag? Det brukar i alla fall bli ganska dålig stämning när mina åsikter i frågan kommer på tal.

Spectator, Conservative Home.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

3 kommentarer:

Mattias sa...

Vill inte bidra till den "dåliga stämningen" som du nämnde, men jag vill ändå konstatera att det är svårt att återintegrera dem som begår brott t.ex. i sin ungdom om de sedan berövas rösträtten. Varför fylla sina medborgerliga plikter om man inte tillåts utöva sina medborgerliga rättigheter liksom? Men du kanske inte menade permanent, utan bara under strafftiden?

Unknown sa...

Precis, jag menar bara under strafftiden. När man avtjänat sitt straff får man självklart tillbaka sina medborgerliga rättigheter.

Anonym sa...

Martin m fl;

"... Jag tycker nämligen inte att det är rimligt att personer som har förverkat sin rätt att vistas ute i samhället ska ha rätt att rösta i det.

Men det kanske bara är jag? Det brukar i alla fall bli ganska dålig stämning när mina åsikter i frågan kommer på tal."

När det handlar om dålig stämning som en följd av framförandet av traditionella synsätt, bör du ta tämligen lugnt på detta fenomen, ty det handlar inte om att du brister som gentleman, utan att du lever i ett land som närmast framstår som en ursinnig sekulär-progressiv diktatur rent tanke- och värdemässigt.
Det svenska folket, på bred front, är helt enkelt inte redo för konservativa värderingar.
Inte än.
Inte riktigt än.
Vi får jobba på det där. ;)

Själv brukar jag alltid mötas med den största misstro när jag käckt framför att det är hög tid för Sverige att skaffa en modern abortlagstiftning, dvs sänka gränsen för tillåtna aborter från 18:e till den 12:e veckan.
Vissa slutar hälsa. :)

Vad gäller interner och rättigheter, menar även jag att interner ej bör ha rösträtt under strafftiden. Det ska baske mig märkas och kännas för en person som så kraftfullt har åsidosatt gällande lagar att vederbörande dömts till fängelse.

Om någon vänsterliberal etc anser att denna inställning är barbarisk, kan vi väl alltid påminna om reglerna i USA. Detta eftersom det dels verkar reta gallfeber på allsköns vänsteraktivister, he, dels för att det i USA är hårdare.
I Amerika är det alltså så, enligt vad jag har förstått, att den som dömts för ett federalt brott, för all framtid förverkat sin rätt att rösta i amerikanska, politiska, val.

Mot bakgrund av detta, framstår ju en temporär inskränkning av rösträtten för svenska interner, som något tämligen smärtfritt.

Mvh