onsdag 20 april 2011

Abortdebatten fortsätter i högt tonläge

I dag fortsätter abortdebatten på DN:s debattsida. Nyamko Sabuni tillsammans med RFSU:s Åsa Regnér står för det ena inlägget, och filosoferna som startade debatten i måndags står för det andra.

Att få av de som blivit upprörda av Nicolas Espinoza och Martin Petersons debattinlägg faktiskt har berört själva problematiken med abort torde vara uppenbart för de flesta. Ryggmärgsreflexen verkar vara att till varje pris försvara alla kvinnors rätt till abort, i alla lägen, utan att någonsin reflektera över själva sakfrågan.

Det argument som främst anförs - kvinnans rätt till sig egen kropp - ter sig dessutom ganska ihåligt om man betänker att merparten av dem som anför just det argumentet inte har några problem med att inskränka kvinnors rätt till sina egna kroppar i andra frågor och sammanhang (rätten till att sälja sin egen kropp till exempel).

Den stora bristen i debatten som jag ser är emellertid att man hårdnackat vägrar att se att det kan finnas en annan aspekt i frågan, nämligen det ofödda barnet. I argumenten hörs inte ett ord om vad som till exempel är ett människoliv eller hur man betraktar fostrets legala status.

Tills båda sidor på ett konstruktivt sätt kan diskutera dessa frågor så är jag rädd för att debatten kommer fortsätta i dess nuvarande höga tonläge.

PH.

Läs även andra bloggares åsikter om , .

3 kommentarer:

Anonym sa...

Martin m fl,

"... Den stora bristen i debatten som jag ser är emellertid att man hårdnackat vägrar att se att det kan finnas en annan aspekt i frågan, nämligen det ofödda barnet. I argumenten hörs inte ett ord om vad som till exempel är ett människoliv eller hur man betraktar fostrets legala status..."

Riktigt. Att debattera aborter, och allsköns teknikaliteter kring aborter, utan att gå in på det som borde vara huvudämnet, dvs definitionen av ett liv, samt ett fosters legala status, är ju att missa någonting väsentligt.

När de som försvarar dagens abortlag utan att på minsta vis vilja prata om a) sin definition av liv, och b) ett fosters legala status, utan c) enbart sina tankar kring kvinnans ställning i samhället, visar de d) upp en kallhamrad attityd som är smått skrämmande.

Åtminstone skrämmer den mig, och jag har ändå fått ett liv.

Mvh

Purpendicular sa...

För att parafrasera HSB, Göran Persson:

"Det där med att diskutera etik är väl inte abortförspråkarnas starkaste sida."

Anonym sa...

Purpendicular,

"För att parafrasera HSB, Göran Persson:

'Det där med att diskutera etik är väl inte abortförespråkarnas starkaste sida.'"

Alldeles riktigt.

:-)