tisdag 19 april 2011

Det bidde en tumme av abortdebatten

Min förhoppning om en sansad abortdebatt gick visst i stöpet direkt. Ylva Johansson går i dag till storms mot gårdagens DN-debatt, bland annat med att kalla artikelförfattarnas förslag för unkna (i stället för till exempel dåliga).

Det är tyvärr den här typen av utspel som gör att det inte går att diskutera abortfrågan på ett rimligt sätt i det här landet. Den som inte är med är mot, och den som är mot ska jäklar i mig inte sticka upp... Verkar vara ansatsen från de som förespråkar fri abort vill säga.

Dessutom skräms Ylva med något som inte finns. Så vitt jag vet så existerar det nämligen ingen (tongivande) röst i den svenska abortdebatten som tror att allt löser sig bara vi förbjuder abort.

De flesta är fullt medvetna om att det är en komplex fråga som tarvar stor försiktighet och ödmjukhet. Att som Ylva då implicera att det inte skulle finnas några moraliska tveksamheter med abort är att förringa alla de som brottas med detta svåra beslut.

Det leder även till att det inte finns något utrymme för diskussion i frågan, vilket är oturligt på många sätt.

DN, GP.
BA, BB.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , .

4 kommentarer:

Per Hagwall sa...

Det är ingen alls enkel fråga, själv har jag landat i att nuvarande lagstiftning är som demokrati som styrelseform - den sämsta, om man bortser från alternativen...

Men det måste gå att resonera och motivera, Johansson verkar inte tro så mycket på sina egna argument som hon går på.

Och man kan ju ifrågasätta varför argumentet "kvinnan har rätt till sin egen kropp" gäller för abort medan "staten har rätt till kvinnans egen kropp" gäller vid till exempel sexarbete.

Unknown sa...

Relevant parallell Per. Skulle vara intressant att höra hur Ylva resonerar i den frågan.

Purpendicular sa...

Den enklaste vägen att hantera abortfrågan är att skrika högt och kalla alla motståndare och tveksamma för idioter.

Det har två fördelar:

1) andras åsikter kan inte komma till tals.

2) man överröstar sitt eget samvete.

Så, Martin, att vilja veta "hur Ylva resonerar" förutsätter att hon resonerar och det skulle jag tro är precis det hon undviker. För hon har nog ett överröstat samvete hon också.

Anonym sa...

Abortfrågan torde vara den mest laddade vi har. Möjligen skulle frågan om dödsstraff kunna vara lika laddad, men dels är väl inte lika många för en problematisering av lagen kring dödsstraff som lagen kring aborter, dels vete det tusan om ens dödsstraff är lika kontroversiellt att tala om som aborter.

Vad gäller Ylva Johansson (S), Nyamko Sabuni, jämställdhetsminister (FP), Åsa Regnér, generalsekreterare i RFSU, verkar de resonera som ett antal andra pro-chocieindivider, dvs inskränkt.

Det handlar i stort om att nuvarande abortlag ej får ändras.

Det handlar om att män överhuvudtaget inte får yttra sig i abortfrågan, åtminstone inte om de vill ha minsta lilla inskränkningar i nuvarande abortlag.

Det handlar även om att det överhuvudtaget inte är aktuellt att diskutera de ofödda barnens rättigheter. Allt i denna fråga handlar om kvinnan, och hennes rättigheter.
Punkt slut.

Det verkar sannerligen dröja länge innan det ev går att diskutera denna fråga på ett mer professionellt vis.

Mvh