tisdag 26 april 2011

Politik och religion

Så hade då Påskuppropet sina demonstrationer runt om i Sverige i går. Enligt tidningarna deltog tiotusentals demonstranter vars gemensamma bevekelsegrund var ett politiskt motstånd mot den "nya" socialförsäkringen (som för övrigt inte är särskilt ny längre).

I demonstrationstågen blandades diverse representanter från de rödgröna partierna med företrädare från nätverk och opinionsbildare som Resurs.

Initiativtagare till uppropet är emellertid Sveriges Kristna Råd. En organisation som i vanliga fall inte kan/vill komma överens om nästan någonting.

I just det här fallet har de dock, tillsammans med beredvilliga debattörer som inte drar sig för att blanda sitt politiska engagemang med sin kristna tro, valt att gå till storm mot regeringens socialförsäkringspolitik.

Man kräver visserligen ingenting särskilt, annat än att ingen människa ska behöva fara illa vill säga. Något som säkerligen kan förklaras av att de på så sätt tror att de inte tar politisk ställning utan bara uttalar sig mot "orättvisorna".

Att det finns gott om individer inom uppropet som inte drar sig för att försöka vinna partipolitiska poänger är dock uppenbart.

Individer som i vanliga fall förfasas över hur den kristna "högern" i Sverige och USA blandar samman politik och religion. Att de mer än gärna gör det själva när de tycker att de har rätt tycks dock inte vara ett problem av samma magnitud.

Det tråkiga är att Sveriges Kristna Råd i sammanhanget blir, om inte en nyttig idiot så åtminstone en naiv samarbetspartner.

DN1, DN2, SvD1, SvD2, Exp, AB1, AB2, GP, D, KT.
DE, ML, CS.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

4 kommentarer:

Jakob_O sa...

Jag fattar inte. På vilket sätt blir sakargumenten ogiltiga för att du pekar på att de är "politiska". Biskopen har ju själv sagt att "kyrkan alltid kommer att vara politiskt".

Försök att bemöta kritiken istället för att hålla på med märkliga härskartekniker.

Dessutom borde du, som i vanliga fall kallar dig konservativ, och därmed ideologiskt sett inte har något emot en värderingsstark politik stödja att kyrkan aktiverar sig politiskt.

Unknown sa...

Jag har inte på något sätt sagt att argumenten är ogiltiga. Inte heller klagat på att de är "politiska" (ursäkta om jag uttryckt mig otydligt på den punkten). Däremot har jag problem med att SKR går partipolitiska intressens ärenden, och att personer som i vanliga fall skyr dylikt agerande som pesten stämmer in i kören nu när det passar deras agenda.

Mattias sa...

Det har ropats "partipolitik" från högerhåll ända sedan det nya Påskuppropet först startade. Men inga partier är involverade och inga partier har hängts ut. Fokus har legat på endast en sak: Utförsäkringarna. Det finns alltid enskilda röster som försöker kapa större frågor för sin egen agenda, till exempel partipolitik, men om man lyssnar till vad som faktiskt har sagts och vilka krav som faktiskt har ställts, så råder det inget tvivel om att Påskuppropet handlar om de galopperande utförsäkringarna, inte om moderater eller sossar.

Anonym sa...

Och som vi alla vet är det socialdemokraterna som har en stor skuld till detta och som startade det hela. Nu måste vi rikta kritiken även mot S!!!!!

- 2006 fick Anna Hedborg i uppdrag av regeringen Persson att utreda de sociala försäkringarna inklusive sjukförsäkringen. Några slutsatser hon kom fram till i sin utredning "Mera försäkring och mera arbete" var bl.a. att: "Försäkringen har inte fungerat som den borde. Vårt uttryck för detta är att sjukförsäkringen är för mjuk." och "En möjlig reformväg är att helt enkelt strama åt, att underkänna vissa diagnoser, att sänka ersättningar, att låta sjukdomens pris bli så högt att människor tvingas ut ur försäkringen."

http://sv.wikipedia.org/wiki/Anna_Hedborg