måndag 18 april 2011

Val i den östra rikshalvan

Så har det varit val i Finland. Moderaternas systerparti Samlingspartiet/Kokoomus blev största parti och kommer få uppdraget att bilda en ny regering.

Fast trots att Samlingspartiet aldrig varit största parti i Finland tidigare blev valets stora skräll Sannfinnländarnas nästan 20 procent av rösterna. Partiet blev alltså tredje störst, efter Socialdemokraterna.

Finlands kultur kring regeringsbildning ser dock annorlunda ut än i Sverige. Man har i princip ingen blockpolitik och både Samlingspartiet och Socialdemokraterna verkar anse att det är självklart att Sannfinländarna ska ingå i den kommande regeringen.

Kanske beror det på att man i Finland har en tradition av att "krama ihjäl" missnöjespartier genom att släppa in dem i regeringen. På så sätt binder man upp dem mot makten, ofta mot att de i förhandlingar tvingas göra avkall på vissa kärnfrågor och ståndpunkter.

Sannfinnländarna är populistiskt missnöjesparti, inte helt olikt Sverigedemokraterna även om bakgrunden är helt annorlunda. Gårdagens val verkade dock främst handla om EU och EU:s stödpaket till Europaländer i ekonomisk kris.

Både Sannfinländarna och Socialdemokraterna röstade nej till stödpaketen. Den svåra knuten i de kommande regeringsförhandlingarna är därför troligtvis EU-frågan.

Jag kommer emellertid inte bli förvånad om vi får se en ny finländsk regering bestående av Samlingspartiet, Socialdemokraterna och Sannfinländarna.

SR1, SR2, SR3, SR4, DN1, DN2, DN3, AB1, AB2, SvD1, Svd2, Exp1, Exp2, D.
HW, BF, CB, GP.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

2 kommentarer:

Purpendicular sa...

Trots eller tack vare "populismen" (som jag inte håller med om är ett problem dock) tycker jag att det är ett otroligt demokratiskt hälsotecken att ett nytt parti kan komma in i Finlands rikdsag och få sådana framgångar.

Det enda vi har i Sverige är pestsmittade partier (SD) som är de enda som tar i en populär fråga (minskad invandring), gröna åsanissor som kommer in via valpsjuka sälar, eller småpartier (KD) som gnetar sig in men aldrig kommer någonstans, eller ens vill komma någonstans i lagom-Sverige.

Anonym sa...

Purpendicular m fl,

Det ligger mycket sanning i ditt inlägg.

Mvh