torsdag 14 april 2011

Varför se mellan fingrarna när det gäller Dalai Lama?

I helgen gör Tibets andliga ledare Dalai Lama ett besök i Sverige. Han är inbjuden av organisationen Individuell Människohjälp och kommer framträda i Lund och Stockholm (vilket du kommer kunna titta på här).

Dalai Lama framställs i svensk media som en godhjärtad äldre man, full av visdom och god vilja. Att han dessutom är abortmotståndare och fast förankrad i åsikten att sex endast är syndfri om den sker mellan en man och en kvinna i barnalstrande syfte talas det inte lika högt om.

Till skillnad från andra internationella politiker, som oftast inte har åsikter som ligger ens i närheten av Dalai Lamas, åtnjuter Laman någon form av fripass i svenskarnas sinne. Och kanske främst i svensk medias sinne.

Amerikanska politiker (eller svenska också för den delen) som till exempel anser att äktenskapet är ett förbund mellan man och kvinna får utstå alla tänkbara former av okvädningsord och påhopp.

Av någon anledning väljer svenskar dock att se mellan fingrarna på just Dalai Lama. När andra har hans åsikter (eller liknande) så blir det ramaskri och bojkott, men inte när det gäller Tibets andlige ledare.

Någon får gärna förklara varför.

KT1, KT2, SR, DN, Exp, Exp, SvD.

Läs även andra bloggares åsikter om .

5 kommentarer:

Mike Skragge sa...

Det är lätt att missförstå det budskapet. Förmodligen består det i en felöversättning och ett oförstånd i buddhistiskt tänkande. Sex för sex i sig är 'syndigt' enligt buddhismen - aktiviteter som enbart utförs i syfte att uppnå njutning är lidande enligt Buddhistiskt filosofi och kanske därmed felaktigt översätts som 'syndigt' hos folk med en kristen bakgrund. Det är också 'syndigt' att läsa en Keplerroman om man vill dra denna översättning till sin spets. Alltså är heterosexuellt sex med kondom, avbrutet samlag, eller användandet av preventivmedel minst lika syndigt. Abortmotståndet kan läggas i samma fålla. Sant om Dalai Lama och tibetaner överhuvudtaget är att de under en livstid gått från att tro att jorden var platt till att acceptera i stort alla moderna forskningsframsteg vid kunskap om dem. Vi pratar alltså inte om fanatiker här.

Unknown sa...

Fast i vår övriga kontext och i det debattklimat som råder i övrigt så skulle få andra komma undan med dessa åsikter, oavsett. Så vad gör Dalai Lama så speciell att han undantas?

Anonym sa...

Det handlar mest om hat mot kvinnor, något som är en uppenbar del i budskapet. Själv undrar jag hur denna massmordsförespråkare kommer undan med att vilja återinföra den Tibetanska diktaturen. En regim vars blodlystnad och hemskhet är väl dokumenterad.

Unknown sa...

Skillnaden tror jag ligger i att han inte försöker pracka på sin åsikt på andra. Alla har rätt till sin egen åsikt. Dalai Lama skulle aldrig aggresvit kräva att alla skulle tycka samma som han, demonstrera utanför abortkliniker eller tända eld på deras lokaler.

Ska man förakta alla människor som har någon åsikt som inte stämmer överrens med sin egna, korrekta åsikt, så kan man lika gärna börja förakta hela världen.

Dalai Lama står för fred och samförstånd, oavsett om han är emot aborter eller ej. Han skulle aldrig mota bort dig eller hota dig med Helvetet för att du gjort en abort.

Unknown sa...

Désirée: Tror du verkligen att de tibetaner som faktiskt ser Dalai Lama som sin andliga ledare har någon större valfrihet i hur de bör leva sina liv för att leva "rätt" i ledarens ögon?