fredag 1 april 2011

Att vara sjukskriven påverkar din ekonomi

Att 64 procent av respondenterna i TCO:s undersökning (det står om den i DN:s pappersversion, ej på nätet) inte tror att de kommer få adekvat hjälp och behandling via sjukförsäkringen är ett problem (även om det säger mer om förväntningar än hur det faktiskt ser ut).

Att 61 procent inte tror att de kommer kunna upprätthålla samma ekonomiska standard vid sjukdom är det inte. Det ligger nämligen i sakens natur att den ekonomiska standarden blir lägre om man får ut mindre pengar än i vanliga fall.

Ska man vara krass så är de ca 30 procent som inte tror att deras ekonomi kommer att förändras ett större problem, i alla fall på individnivå. För dem riskerar chocken att bli desto större.

Jag tror dock att de flesta, från höger till vänster, inser att ersättningsnivåer i paritet med ens inkomst kommer försvåra återinträdet på arbetsmarknaden. Det måste således finnas en ekonomisk skillnad mellan att jobba och att inte göra det.

SvD, TB.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

4 kommentarer:

Tekla sa...

Vad har du för straff mentalitet mot folk som råkar bli sjuk eller skada sig? Vi betalar avgifter via lönen som skall täcka de gemensamma socialaförsäkringar.

Detta tycker är mycket bra särskilt efter jag har jobbat 10 år i USA och sett på nära håll hur illa medborgarna kan falla när de skada sig eller bli sjuka.
Jag fatta inte varför konservativa politiska människor som du vill förstöra vår gemensamma försäkringar?
KC

Unknown sa...

Jag har ingen straffmentalitet gentemot människor som blir sjuka. Och ja, våra arbetsgivare betalar arbetsgivaravgifter för sina anställda. Avgifter som betalar för socialförsäkringssystemet.

Systemet är dock inte oändligt utan vi har regler som säger hur mycket man kan få i ersättning och hur länge. Det är nödvändigt om vi vill ha ett socialförsäkringssystem över tid.

Alla försäkringar (även om just socialförsäkringar inte är särskilt försäkringsmässiga) måste balansera utgifter och inkomster. Det betyder inte att man förstör systemet när man försöker balansera kostnaderna.

Mattias sa...

Bra skrivet Martin!

Unknown sa...

Tackar!