tisdag 22 mars 2011

Syns det inte så finns det inte

Det verkar i alla fall vara devisen bakom Miljöpartiet och Vänsterpartiets förslag om dold cigarettförsäljning. Att det troligtvis är verkningslöst spelar ingen roll, här är det symbolpolitik som gäller (som så ofta annars).

Vare sig regeringen eller cigarettindustrin säger sig ha hittat någon statistik som talar för att dold försäljning verkligen leder till lägre försäljning. En dylikt åtgärd skulle därför bli ett kraftig slag i luften då de flesta rökare kommer att köpa sina cigaretter ändå.

Och så länge det är lagligt att röka utomhus så kommer ungdomar se andra människor röka, och därmed lockas av fenomenet. Och de kommer hitta sätt att få tag i rökdon, oavsett om det ligger dolt i butiken eller ej.

Missförstå mig dock inte. Jag tycker att rökning är precis lika dåligt som Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Jag är dock, till skillnad fram dem, medveten om att skrämselpropaganda fungerar dåligt. För att inte säga inte alls.

Jag föredrar att konstatera att rökare luktar illa.

Ekot, P1, DN.

5 kommentarer:

Maximilian van Kasteel sa...

Jag kan inte låta bli att lägga märke till att du stavar av ordet "ändå" men inte "därmed".

Unknown sa...

Usch då, det måste vi göra något åt :)

Anonym sa...

Martin,

"... Vare sig regeringen eller cigarettindustrin säger sig ha hittat någon statistik som talar för att dold försäljning verkligen leder till lägre försäljning. En dylikt åtgärd skulle därför bli ett kraftig slag i luften då de flesta rökare kommer att köpa sina cigaretter ändå..."

Rökbegär döljs alltså ej av kurragömma..? Jag tror att du är någonting viktigt på spåren, bäste Martin. :)

"... Och så länge det är lagligt att röka utomhus så kommer ungdomar se andra människor röka, och därmed lockas av fenomenet. Och de kommer hitta sätt att få tag i rökdon, oavsett om det ligger dolt i butiken eller ej..."

Med denna uppvisade, tämligen krassa människosyn, tvingas jag konstatera, att vi ser precis lika desillusionerat på saken. ;)

"... Missförstå mig dock inte. Jag tycker att rökning är precis lika dåligt som Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Jag är dock, till skillnad fram dem, medveten om att skrämselpropaganda fungerar dåligt. För att inte säga inte alls..."

Det är riktigt, ty propagande mot något tenderar inte sällan att väcka en rebellisk sida hos människor som i och med detta väljer att göra tvärtom. På pin kiv, om inte annat.

Visst behöver samhället normer, men dessa kraftfulla verktyg bör nyttjas med tempo och musikalitet.

"... Jag föredrar att konstatera att rökare luktar illa."

Om inte annat, framstår deras nikotinpräglade andedräkt som mindre fräsch. Längre vågar inte en blyg viol som jag gå i mina omdömen. Rent önskemässigt skulle jag dock vilja vakna upp till en nikotin-fri värld i morgon bitti. Sken dessutom solen, vore jag ännu gladare. :)

Mvh

Unknown sa...

"Rent önskemässigt skulle jag dock vilja vakna upp till en nikotin-fri värld i morgon bitti. Sken dessutom solen, vore jag ännu gladare. :)"

Kan inte annat än att hålla med =)

Anonym sa...

Vad gäller rökares 'aromatiska utstrålning', skrev jag ovan att "Om inte annat, framstår deras nikotinpräglade andedräkt som mindre fräsch. Längre vågar inte en blyg viol som jag gå i mina omdömen..."

Efter att ha hämtat lite mod - en hel del faktiskt! ;) - känns det dock som om jag nog vågar just detta. Att gå lite längre i mina reservationer mot rökare, vill säga.
Vad jag här tänker på, är hur olustigt det är att som icke-rökare, och allergiker, tvingas vara i någon lokal (även om dessa blir allt färre) där det bolmas.
Alternativt stå utomhus, bredvid rökare, där det ej är så god luftcirkulation pga närliggande höga husväggar.
Sådana situationer för ju med sig att vi a) tvingas inandas diverse cancerogena ämnen, samtidigt som en b) tämligen frän röklukt sätter sig i kläderna.

Vid dessa tillfällen brukar jag erinra mig att inte så få forskare åtminstone förr hävdade att passiv rökning t o m var farligare än aktiv dito, och denna erinran är ju ingen känslomässig höjdare direkt.

En generell inställning till rökning och allt negativt det för med sig, är att ju mindre rökning desto bättre värld.
Denna tankegång går förhoppningsvis att framföra relativt riskfritt i dagens hälso-orienterade värld, utan att behöva stämplas som renlevnads-fascist. Hoppas jag. :)

En fördel med att tillräckligt många medborgare väljer en uttalad renlevnadsansats, är ju att mycket runt i kring oss blir just renare, och härigenom mer hälsosamt. Till exempel den luft vi måste andas.

Mindre rökning ger onekligen friskare luft, och kunde vi dessutom minska ned de värsta industriutsläppen, skulle i bästa fall all slags kemikalisk 'smog' försvinna.

I bästa fall lyckas vi minska ned den a) totala rökningen i samhället utan tveksamma sociala ingenjörskonster som 'dold cigarettförsäljning' - vilket uttryck egentligen; det låter närmast som en åtgärd Al Capone och liknande ljusskygga individer använde sig av i sin mindre rumsrena verksamhet... - och b) få ned samhällets kemiska utsläpp utan en rent industridödande politik.

Sker allt detta, fick vi verkligen en god chans att njuta av solen närhelst den behagade titta fram. :)

Mvh