torsdag 3 mars 2011

Könsneutrala försäkringar

Snart måste alla försäkringar unisex-anpassas. Försäkringsbolagen förbjuds att sätta premier utifrån kön, enligt en dom i EU:s domstol.

Detta rapporterade TT här om dagen. Det verkar dock inte ha blivit någon stor nyhet då jag bara har hittat den hos SR, SvD och GP. Att jämställdhetsivrandet har fått gå i spinn på EU-nivå (EG-domstolsnivå om man ska vara petig) känns dock angeläget att kommentera.

Som tur är så har Sanna Rayman redan gjort det i dagens SvD så jag kan hålla mig ganska kort. Hennes nedanstående citat är nämligen klockrent:

...försäkringar är inga diskussionsklubbar. Här söker vi inte sanningen om mannen och kvinnan. Här ifrågasätter vi inte könets existens. Här söker vi affärsmässiga och statistiskt säkerställda antaganden, till kollektivets ekonomiska fromma.

För det är skillnad mellan privata försäkringar och offentliga socialförsäkringar. Båda omfördelar risker inom kollektiv, absolut. Dock utifrån olika premisser. Socialförsäkringar är dessutom inte försäkringsmässiga på samma sätt som privata försäkringar (i fråga om pengar in-pengar ut).

Det stora argumentet är dock att privata företaget bör ha rätt att sätta vilka premier de vill utifrån sina bedömningsmodeller. Men jag gissar att även DO skulle kunna tänkas ha synpunkter på det.

ML.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

Inga kommentarer: