fredag 11 mars 2011

Gidehag och Juholt

Att socialdemokraternas partiordförande in spe skulle vara intresserad av att ta bort värnskatten och införa platt skatt tror jag är en önskedröm för bra för att vara sann.

Man kan dock inte klandra Robert Gidehag för att han försöker. Precis som många andra så förstår Robert att Socialdemokratin måste förändra sig för att fortsätta vara intressanta och relevanta för svensk politik.

Att partiets valberedning inte förstod det är allt för tydligt i och med valet av Juholt och Jämtin. Båda står för den traditionella socialdemokrati som uppenbart inte fungerar i till exempel Stockholm. Ilija Batljan förstår det, Robert Noord förstår det. Berit Andnor förstår det inte.

men för att återkomma till Robert Gidehags förslag om slopad värnskatt så håller jag spontant med. Och jag tycker att följande citat borde läsas av alla som inte förstår varför en progressiv skatteskala inte behövs:

Den som tjänar 20.000 kronor kommer att betala cirka 11.000 i skatt (kommunalskatt och löneskatter) och den som tjänar 50.000 kommer att betala 30.000 i skatt – även i ett system utan statlig inkomstskatt.

Tjänar man mer betalar man mer i skatt, även utan progressivitet. Och jag har aldrig förstått varför man ska betala en ännu större andel av lönen i skatt bara för att man tjänar mer. Det gör man ju ändå automatiskt om alla har samma skattesats.

DN, SvD, Exp, AB.
AE, AN, KP, S.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

5 kommentarer:

Anonym sa...

Plattare skatter. Lägre skatter. Införs snarast.

Mvh

Anonym sa...

I analogi med vad Mona Sahlin sa för några år sedan ang skatter - dvs att det är sexigt att betala skatt - kunde väl finansminister Anders Borg m fl regeringsmedlemmar börja en bred opinionsbildning för ett bättre, plattare, skattesystem med uttryck som:

Det är sexigt med platt skatt. Ju plattare, desto sexigare.

:-)

Unknown sa...

Om just Anders Borg kommer göra det håller jag för osagt, men det är onekligen en rolig idé :)

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Martin,

"Om just Anders Borg kommer göra det håller jag för osagt, men det är onekligen en rolig idé :)"

Även jag tror att en dylik ansats liksom blir lite för, eh, världslig, för en lågmäld, saklig, bekännande kristen som vår finansminsister.

Emellertid kanske det går att finna någon annan på finansdepartementet som klarar av detta delikata uppdrag? Kanske en medarbetare med goda yttre företräden kunde inleda varje presskonferens med att med modulerad stämma ge pressen följande käcka meddelande:

'Finansministern är på ingående, och medan ni väntar kan ni ju fundera på följande:

Platt skatt är sexigt. Låg platt skatt är sexigast.'

För att ingen ska tro att jag är en olidlig sexist, och förbehåller detta viktiga och sexiga uppdrag för en kvinnlig statssekreterare, kan vi ju mycket väl tänka oss en manlig dito i denna framträdande roll.

En man som gärna får vara lågmäld, ödmjuk, stilig och gentlemannamässig i varje tum. ;)

Mvh