onsdag 30 mars 2011

Grön populism att vänta

Nu har valberedningen i Miljöpartiet sagt sitt. Det blev inte, som många trodde, Fridolin och Valtersson, utan Fridolin och Romson. Mina tankar från här om dagen kvarstår dock.

Fridolin är en grön populist som står långt ut till vänsterkanten i Miljöpartiet. Han tycker dessutom om att synas och höras. Romson kommer nog få det lite lättare att synas vid hans sida än vad Valtersson hade haft. Romson i sin tur är emellertid även hon ganska vänstervriden i sin syn på politiska problem och lösningar.

Jag är inte helt säker på att det som väljarna efterfrågar, även om det är det som Miljöpartiet internt vill ha (jämför Juholt inom (S); han tilltalar kvarvarande medlemmar men det återstår att övertyga omvärlden).

De flesta svenskar vill vara miljövänliga, men de vill inte vara det till priset av bekvämlighet eller via uppoffringar. Därför krävs det en miljöpolitik som fokuserar på tekniska framsteg, utveckling och ekonomiska drivkrafter.

Fridolin och Romson tillhör inte den falang inom MP som faktiskt förstår detta.

De är mer intresserade av att hålla ett högt tonläge, hota med jordens undergång samt ge människor dåligt samvete. Om det är ett vinnande politiskt koncept återstår att se.

D, SvD, Exp1, Exp2, DN, R&D, PB.
AW, JI1, JI2, JM.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

Inga kommentarer: