onsdag 23 mars 2011

Det enkla inte alltid det bästa

"Valet är enkelt" skriver ett antal miljöpartister på DN-debatt i dag. Valet som avses är Miljöpartiets kommande beslut om vilka som ska ta över som språkrör efter Maria Wetterstrand och Peter Eriksson. Debattartikelförfattarna förespråkar Mikaela Valtersson och Gustav Fridolin.

Inte helt oväntat att just detta par förespråkas. De har båda varit favoritkandidater länge. Om jag får drista mig till att göra en analys av de tu så tror jag emellertid att de inte kommer få det helt lätt om de väljs.

Den nya Peter Eriksson kommer självklart bli Valtersson. Hon kommer få stå i skuggan av Fridolin och kommer med stor sannolikhet framstå som den tråkiga. Vilket är synd för Mikaela har åtminstone tidigare visat sig vara en ganska pragmatisk och skarpsynt politiker.

Gustav Fridolin däremot är nog närmast att betrakta som en grön populist. Han kommer dessutom göra allt för att synas och höras. Något som kanske uppskattas av yngre väljare men jag tror inte att stödet är fullt så stabilt hos den äldre väljarkåren.

Väljs Valtersson och Fridolin kommer Miljöpartiet således att ledas av en pragmatisk person utan utrymme och en populist med ambition att synas och höras över allt.

Om det är bra för Miljöpartiet återstår att se.

Och till sist, med anledning av att det är SM i ordvitsar i dag:

Varför är Gustav miljöpartist?
-För att han gillar frid & lin.

SvD, SR, PB, TM.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

Inga kommentarer: