torsdag 9 december 2010

Insändare i Nynäshamns Posten

I tisdags hade jag en insändare inne i Nynäshamns Posten. Då de inte lägger ut insändare och debattartiklar på nätet så lägger jag i stället ut den i text här.

Den är skriven med anledning av det budgetfullmäktige som hölls i förra veckan.

Under tisdagens budgetdebatt (30 nov) stod Nynäshamns framtid i fokus, som sig bör. Alla är överens om att kommunen måste utvecklas men vi är inte överens om hur.

Nynäshamn behöver växa, både befolkningsmässigt och skatteintäktsmässigt. Det kan vi bara göra genom att det byggs i Nynäshamns kommun.

När Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Leif~Stenqvist i sitt öppningsanförande fick räkna upp det som han tyckte var viktigast för Nynäshamn, rent utvecklingsmässigt, sa han emellertid ingenting om bostadsbyggande. I stället handlade det om gästhamnen och industriområdet i Kalvö. Visserligen viktiga områden, men de gör knappast att Nynäshamn växer rent befolkningsmässigt.

Den styrande minoritetens svar på hur Nynäshamn ska växa handlar nästan uteslutande om att kommunen ska använda 300 miljoner av skattebetalarnas pengar till att köpa mark i kommunen. För att därefter låta bygga på den.

Det man inte verkar tänka på är att Plan- och bygglagen, och det kommunala planmonopolet gott och väl räcker till för planera utvecklingen av vår kommun. Det handlar bara om att bjuda in byggföretag och erbjuda dem att bygga. Och dessutom våga låta människor och företag att bygga där de själva vill bo och verka.

Nynäshamn är 1306 kvadratkilometer stort, jämfört med till exempel Södertäljes 698 kvadratkilometer. Här bor dock endast 73 personer per kvadratkilometer, mot 163 personer i Södertälje.

Det finns således gott om plats i Nynäshamn. Det handlar således om att våga bjuda in, förutsättningslöst, till mer byggande i kommunen. Vi har en vacker natur och en underbar miljö. Visst vill vi att fler ska få ta del av den?

Varför vill då Socialdemokraterna och Folkpartiet, som enda svar, köpa en massa mark för våra pengar?

Martin Edgélius (M)


Läs även andra bloggares åsikter om , .

Inga kommentarer: