torsdag 2 december 2010

Tillbörligt påverkansarbete

Alla som har en telefon eller tillgång till mail kan enkelt ta kontakt med en riksdagsledamot som de har förtroende för. Med tanke på den brevskörd som inkommer till våra partier och till enskilda politiker så finns det dessutom fog för att säga att det är många som också gör det.

Kanske inte på samma naturliga sätt som amerikaner pratar om (och med) "sin" congressman men ändå.

I dag ondgör sig dock media över att riksdagsledamöter använder sig av redan färdigskrivna texter när de författar sina motioner under den allmänna motionsperioden. DN refererar dessutom till förfarandet som om det vore fusk. Vilket det så klart inte är.

Det finns inga regler för vad en riksdagsmotion får innehålla eller att innehållet i sig måste vara egenkomponerat. Det vore löjligt att ha sådana regler.

Riksdagsledamöter är (i normala fall) upptagna personer. Om någon presenterar ett förslag på textmassa, i en fråga som de med största sannolikhet redan håller med författaren om, så förstår jag att man använder den. Att uppfinna hjulet igen vore korkat.

Saken är dessutom, som jag skrev i början, att det står alla människor fritt att kontakta en riksdagsledamot med förslag på motioner, eller andra idéer. Det är inte ett dugg konstigt utan ett fullt normalt förfarande i en parlamentarisk demokrati. Det undergräver inte demokratin på något sätt.

Se där, kanske något som jag håller med Westander om.

DN1, DN2, SVT, SvD, JS, Almega.

Läs även andra bloggares åsikter om , .

Inga kommentarer: