onsdag 29 december 2010

Sex och fylla

I dag skriver Johannes Forssberg, ledarskribent i Expressen, ett svar på Johan Wennströms artikel från i går.

Johan var i går så ofin att han faktiskt föreslog att folk skulle tänka efter före sex, och dessutom ta ansvar för sina handlingar. Något som verkar vara som att svära i kyrkan för vissa.

Johannes Forssberg svar till Johan blir till exempel att det inte är mindre sexuell revolution som behövs, utan mer. Med argumentet att alla inte har fått ta del av den än.

Att eget ansvar gäller i sexuella relationer, precis som i alla andra, verkar dock enligt Johannes få stå tillbaka för dåligt självförtroende och bristande självkännedom. Argumenten för att vissa behöver alkohol för att uppbringa mod gentemot det motsatta könet blir därför bara löjeväckande i mina ögon. Och framstår dessutom som pinsamt. Johannes skriver:

Själv såg jag det länge som en både obehaglig och absurd tanke att träffa nya sexpartners utan ordentligt med alkohol i blodet. Det innebar inte att min sexuella frihet var för stor, utan för liten.

I mina ögon säger inte alkoholkonsumtionen nånting om den sexuella friheten. Det enda den säger är att Johannes (och många andra) begränsar sin egen frihet genom att dricka alkohol, och därmed förlorar möjligheten att fatta rationella och eftertänksamma val.

Och kanske är det så att det inte gör något att sex ibland känns skamligt. Kanske gör det inte heller något att alla inte vill prata vitt och brett om vad som händer i sängkammaren. Sex är fortfarande, för de flesta, något privat, och bör därför främst avhandlas mellan fyra ögon. Om man inte klarar av det, ja då ska man kanske fundera över vad det är för typ av relation man har till varandra.

Att efterfråga mer sexuell revolution leder knappast till det som Johannes och andra vill uppnå (vilket jag antar är sunda sexuella relationer). Mer eftertanke, bättre självkänsla och starkare moral gör det däremot. Tror jag i alla fall.

Moral är inte något fullt. Att tycka att one night stands inte är något eftersträvansvärt är inte något konstigt. Att argumentera för att människor, i stället för att #prataomdet, tar kontroll över sitt känsloliv och därmed inte försätter sig själva i ohållbara situationer är inte något orimligt.

Det borde det i alla fall inte vara.

Andra som skrivit om Johans inlägg: Isobel, Agnes, AB, Skånskan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

Inga kommentarer: