Att vara partiledare i opposition är en sak, att aspirera på att vara oppositionsledare är en annan. Där den förstnämnda innehar ett relativt fritt spelrum att formulera en politik för de "egna" väljarna så måste den sistnämnda vara mer inkluderande i sitt tilltal. Det ställs dessutom helt andra krav på genomtänkt och ekonomiskt förankrad politik på den som sägs leda en opposition.
Håkan Juholt verkar inte ha lärt sig den här skillnaden än. Trots att han leder det största oppositionspartiet, samt hyser drömmar om att ta över statsministerposten efter Fredrik Reinfeldt, så beter han sig som om han var partiledare för vänsterpartiet.
Han utställer löften utan att förklara hur han ska nå målen. Han kräver ekonomiska satsningar utan att berätta hur de ska betalas. Och han tror att det är en förolämpning att kalla en statsminister som fokuserar på budgethållning och ekonomiskt ansvarstagande för "kamrer". Tydligen helt utan att förstå att det får honom att framstå som Slösa i sammanhanget.
Kanske är det inte så konstigt att Socialdemokraterna har förlorat opinionsmässigt i och med den senaste tidens oroligheter i världen. För de allra flesta så känns det mycket tryggare att rösta på någon som är ekonomiskt ansvarsfull i stället för på någon som är ekonomiskt lättsinnig.
Nyheter: SvD1, SvD2, AB, AB2, SyD, DN1, DN2, Exp.
Bloggar: Lundbäck, Tokmoderaten, Persson, Böhlmark, Bjereld.
2 kommentarer:
Och vilka var det som lånade pengar för att sänka skatterna för de mest välbesuttna? Minnet är bra men kort, som man brukar säga.
Det var sossarna.
HM är väldigt tacksamma.
Skicka en kommentar