onsdag 10 augusti 2011

Bye bye Ohly

I dag skriver alla att de inte är förvånade över Lars Ohlys aviserade avgång. Och visst, enligt all rim och reson så var det givet. Ohly har emellertid hårdnackat sagt nej tidigare, trots tidningarnas rundringningar till partiets distriktsordföranden och trots att alla analyser pekat på ett allt mer marginaliserat vänsterparti.

Och det är nog så som Lars Ohly kommer bli ihågkommen. Som partiledaren som renodlade sitt parti så till den milda grad att de marginaliserade sig själva. Ohlys uttalande om att partiet är mer enat nu än när han tog över som partiordförande är således inget positivt. Eller, det borde inte vara det. Inte för vänsterpartiet som helhet i alla fall.

Kanske skulle Ohly ha lyssnat på dem som ville göra upp med partiets historia för att bli ett bredare politiskt alternativ? I stället stängdes de ute och Vänsterpartiet blev återigen det parti det var under Lars Werner, dock inte utåt.

Utåt har i stället Ohly varit sist på bollen i för många frågor (kommunismen, balanskrav i statsbudgeten etc). Han har därmed misslyckats med att bygga upp ett förtroende för sin person utanför partiet. Något som måste finnas där om det ska gå bra i val. Det går inte att bara förlita sig på sina medlemmar.

Så vem kommer efter Ohly då? Innan Hans Linde dök upp som kandidat så hade jag satsat mina pengar på Jonas Sjöstedt. Nu är jag inte lika säker. Jonas torde dock, tack vare sin erfarenhet, vara det starkare kortet.

Många inom Vänsterpartiet verkar dock vilja ha ett delat ledarskap. Oklart varför eftersom det inte direkt kryllar av exempel på lyckade ledarduos. Som DN skriver i dag så tog det 18 år för Miljöpartiet att hitta ett ledarpar som kunde jobba ihop. Och vem minns egentligen något annat f.d. språkrör än Birger Schlaug?

Nej, delat ledarskap blir inget ledarskap. Och det undrar jag, som utomstående, om Vänsterpartiet verkligen efterfrågar?

Jaja. Nu ska det i alla fall bli spännande att se om Vänsterpartiet kan hålla sin process lika öppen som Centerpartiet.

DN, Exp1, Exp2, SyD, DI, AB, AB2, SVT, BGP.

JI, HE, GH, SO, KP, TB, T&F, PA, IYF.

Inga kommentarer: