fredag 12 augusti 2011

Inskränkningar i sociala medier inte rätt väg att gå

Jag gillar Storbritanniens premiärminister David Cameron. Han är en rakryggad, värdedriven politiker och jag tilltalas verkligen av hans fokus på civilsamhället och det mänskliga. För många andra politiker finns individerna någonstans där bortom politiken, men inte för Cameron. Han fokus har varit klanderfritt.

Tills nu.

I efterspelet till de senaste dagarnas oroligheter i Storbritannien så har Cameron hemfallit åt en allt för klassisk politikersyssla; förbudsivrandet. Just nu är det nyttjandet av sociala medier som hamnat i fokus eftersom delar av upprorsmakarna använde sådana för att kommunicera med varandra.

Självklart ska de som häktas straffas, och självklart ska brott beivras. Men att hindra människor från att kommunicera bara för att det eventuellt finns några som vill bråka är helt fel väg att gå. Det blir en form av kollektiv bestraffning som vi inte tolererar i vanliga fall.

Jag hoppas därför att opinionsstormen blir så pass stor i Storbritannien att de påtalade inskränkningarna inte kan göras. Det vore en förlust för det brittiska samhället och en förlust för individerna i det.

Nyheter: G, Exp, DN, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SR1, SR2, AB1, AB2, N24, DM.

Bloggar: T&F, HE.

2 kommentarer:

Thomas sa...

Martin m fl,;

Kollektiva bestraffningar blir sällan lyckade pga deras trubbiga natur. Vi får hoppas att opinionen blir så pass kraftig att den får premiärministern att stilla sig i denna fråga. Individuella bestraffningar bör det ju vara; eftersom individen - ej samhället - som bekant ansvarar för individens handlingar.

Mvh

martin-edgelius sa...

Håller helt med dig Thomas!