måndag 29 augusti 2011

Mijailovic, psykiskt sjuk eller dålig beslutsfattare?

Det har gått drygt åtta år sedan Mijailo Mijailovic letade upp Anna Lindh inne på NK i Stockholm och knivhögg henne så svårt att hon sedan dog. Dådet var tyvärr ett i raden av attentat som hade kunnat undvikas om Säpo hade varit mer intresserade av att bedöma hotbilder mot svenska politiker på ett realistiskt sätt.

Den bristen, kombinerat med svenska politikers vilja att vara som folk är mest, har lett till att Sverige har en av de högsta siffrorna för politiska mord per capita i västvärlden. Knappast något att vara stolt över.

Men det var inte säkerhetsaspekten av mordet på Anna Lindh som jag tänkte skriva om. Enligt tidningarna i dag har nämligen Mijailo Mijailovic för första gången talat med media om varför han gjorde som han gjorde. Han menar själv att han drevs av ett enormt politikerhat, grundat med utgångspunkt i sitt eget misslyckande liv.

Att han svamlade i rätten utan att uppge motiv erkänner han nu var ett spel för gallerierna för att bedömas som psykiatriskt sjuk. Något som tyvärr inte verkar vara ett helt ovanligt förfarande. Och utan att ha några belägg för det så känns det som att det är ett *vinnande* koncept i Sverige.

Vi vill så gärna tro gott om alla att människor som begår hemska dåd mot andra nästan alltid framställs som sjuka i media. Man letar efter förklaringsmodeller för att förstå och ursäkta. Så till den milda grad att det nästan känns som att mord och misshandel är att betrakta som sjukdomstillstånd. Eller åtminstone som sjukdomssymptom.

Fast det räcker att titta på människans historia för att konstatera att vi långt ifrån alltid är snälla mot varann. Det betyder inte att våld ska accepteras i samhället, men det borde leda till en insikt om att psykisk sjukdom inte kan förklara/bortförklara sånt vi inte tycker att vi kan förstå för stunden.

Jag har skrivit om det i andra sammanhang men det är tillämpligt även här. Även människor som begår brott, misshandlar eller till och med mördar är ansvariga för sina handlingar. Psykisk sjukdom kan säkert förklara vissa fall, men den stora merparten av allt som ser ut som vansinnesdåd torde snarare vara ett utfall av dåliga beslut.

Och dåliga beslut kan faktiskt vara straffbart.

Nyheter: SvD, Exp, AB, Exp2, SY, SVT, SvD2, Exp3, Exp4.

Bloggar: Tokmoderaten.

2 kommentarer:

Ragnfast sa...

Politikers ovilja att se att det mångkulturella samhället i sanning lämnar mycket i övrigt att önska borde förvisso också tas med i beräkningen.

martin-edgelius sa...

Menar du att det mångkulturella samhället på något sätt påverkar människors beslutsförmåga?