Det var med stor glädje som jag mottog nyheten om att Moderaternas partistyrelse valt att föreslå att Moderaterna inte längre ska ställa upp i Svenska Kyrkans Kyrkoval. Förslaget har visserligen röstats ner på partistämmor tidigare men nu kan kanske tiden kan vara mogen för ett nytt beslut.
"Demokratiseringen" och politiseringen av Svenska Kyrkan var ett Socialdemokratiskt projekt från början till slut. Än i dag känner jag socialdemokrater som kvarstår som medlemmar i Svenska Kyrkan uteslutande för att kunna rösta på sitt parti i kyrkovalet.
Jag tycker dessutom att Ulf Bjerelds argumentation i frågan på ett väldigt tydligt sätt skvallrar om var skon klämmer för deras del. Om de etablerade partierna vänder kyrkovalet ryggen så kommer "kyrkfolket" att ta över organisationen.
Ja, vi kan ju alltid hoppas säger jag.
Nyheter: M, DN, SvD1, SvD2, SR1, SR2, KT1, KT2, D, SvD3.
Bloggar: Wallmark, Pettersson, Olsson, Holmström.
6 kommentarer:
Jag hoppas att det nu har inletts en process i två steg.
I det första försvinner politikerna från SvK.
I det andra steget blir SvK mer kristen.
Mvh
"Om de etablerade partierna vänder kyrkovalet ryggen så kommer ”kyrkfolket” att ta över organisationen."
Man kan ju önska att det blir så. Jag är glad för moderaternas förslag såsom en del av kyrkfolket.
Skilsmässan ifrån staten skedde ju år 2000 och att partern man skilt sig ifrån bor kvar fortfarande efter 11 år är ju lite konstigt...
Nu kommer nog partiernas/statens ockupation av Svenska Kyrkan ändå att fortsätta eftersom moderaterna troligen bara kommer att omorganisera sig och dyka upp under en ny förkortning (kanske MISK) liksom folkpartiet och vänstern (FISK och VISK) gjort. Visst är det ett steg i rätt riktning, men ännu är det långt till att låta Svenska Kyrkan vara det hon är kallad till: ett trossamfund baserat på bekännelsen till Jesus Kristus som Herre och Gud.
Men visst kan vi glädja oss lite åt ett mycket litet steg.
Du får nog passa dig från att ha allt för fromma förhoppningar Thomas ;)
Ja, nog är det konstigt allt =)
Visst är det långt kvar. Och nog kommer partipolitiken att finns kvar i SvK under överskådlig framtid. Men alla förändringar måste börja någonstans. Förhoppningsvis följer andra efter.
Skicka en kommentar