måndag 31 januari 2011

Dagens länkar (från Konservativa tankar)

Stefan Olsson skriver om likheten mellan koranskolor och feministskolor.

"Vi behöver fler som Kamprad, inte färre": SvD.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

Friheten hägrar i arabvärlden

Tunisien, Egypten. Det händer saker i arabvärlden just nu. Despoter kastas ut och folket reser sig mot mångårigt förtryck. På många sätt härligt att se och en positiv utveckling för de människor som tvingats till underkastelse.

Tyvärr finns det orosmoln på himlen i form av radikala islamistiska krafter som inget hellre vill än att byta ut ett förtryck mot ett annat. Just nu vädrar till exempel Muslimska Brödraskapet morgonluft i Egypten och liknande krafter försöker göra sina röster hörda i Tunisien.

Det är därför av största vikt att Sverige, Europa och resten av västvärlden stödjer de moderata krafter i arabvärlden och Mellanöstern som vill ha frihet och demokrati. Vi får inte låta bli att hjälpa till av rädsla för de mer negativa krafter som finns i området.

Världen börjar tröttna på sina despoter och vi behöver stödja de fredliga rörelser som vill införa demokrati och frihet, även i arabvärlden.

AB1, AB2, SvD1, SvD2, DN1, DN2, SyS, DI, GP.
Axess, Svensson, Johan Norberg, Nonicoclolasos, Gunnar Hökmark, Kent Persson.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

fredag 28 januari 2011

Blogguppehåll över helgen

Just nu sitter jag och väntar på ett par kompisar som tillsammans med mig ska åka till Oslo över helgen. Det kommer därför inte hända så mycket här på bloggen. Jag hoppas att ni har överseende med det.

- Posted using BlogPress from my iPhone

torsdag 27 januari 2011

Norsk konservatism

Eftersom jag varit i Norge över helgen så tänkte jag passa på att tipsa om en bok om Norsk konservatism. Jag har inte läst den själv men man borde nog kanske. Jag känner att jag vet allt för lite om det politiska livet i grannlandet i väst.

Om så är fallet även för dig så rekommenderar jag även att du följer den norska tankesmedjan Minerva.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

Dagens länkar (från Konservativa tankar)

Stefan Olsson är fel ute angående rösträtt för barn.

Fredrik Segerfeldt om vad Uppdrag Granskning borde skrivit om IKEA och Kamprad.

Riksdagsledamot Andreas Norlén försöker reda ut hur man vet vad som är rätt och fel.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

Ture Sventon och anakronismen

Den senaste veckan har debatten kring återutgivningen av Ture Sventon i Paris gått hög. Bokförlaget Rabén och Sjögren valda att ställa in utgivningen när rättighetsinnehavarna inte ville byta ut ordet neger. Ett ord som förekommer flera gånger i boken.

I mina ögon så här det här bara ett i raden av exempel på när vårt moderna samhälle inte klarar av att låta bli att applicera vår tids värderingar på historiska förehavanden. Ett fenomen som kallas anakronism.

Ja, i dag används inte längre ordet neger på grund av att det anses nedsättande. På 50-talet när Ture Sventon i Paris skrevs så var neger den allmänt vedertagna benämningen på en person av afrikansk härkomst.

Varför är de här två sakerna så svåra att hålla isär? Det är som att vi i vårt nuvarande upplysta tillstånd skäms över att vi någonsin tyckt något annorlunda.

Problemet med det synsättet blir emellertid att vi kommer att bli tvungna att revidera alla skrifter kontinuerligt, för att inte förarga någon. Eller vad det nu är vi är rädda för.

DN1, DN2, SvD, SyS, SO, HAX, KT.

Läs även andra bloggares åsikter om .

onsdag 26 januari 2011

Allemansrätt vs. äganderätt

Kan det vara så att vi kan få en diskussion kring den svenska allemansrättens tämligen grova intrång i äganderätten? Det vore i så fall inte en dag för tidigt.

Vi får väl se om LRF lyckas komma överens om något med bärföretagen. Det torde dock stå klart för de flesta att bärföretagens systematiska utnyttjande av andras mark i kommersiellt syfte åtminstone borde kosta något.

Eller?

DN, DI.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

Dagens länkar (från Konservativa tankar)

Här kommer ett flertal länkar till kommentarer med anledning av Obamas State of the union-tal:

Weekly standard1, Weekly standard2, Reason Mag, Freedom Works, Human Events.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

Veckans ord: extremism

Jimmie Åkesson varnar för islamistisk extremism, den socialdemokratiska Broderskapsrörelsens ordförande Peter Weiderud varnar för kristen extremism och cheferna på Utbildningsradion varnar för nationell extremism.

Extremism verkar således vara det stora hotet mot svensk öppenhet den här veckan.

Men att anklaga alla muslimer för islamism utifrån en skälvmordsbombares agerande, eller att kategorisera Knutbyförsamlingen (som dessutom var en pingstförsamling från början) som extrem utifrån Helge Fossmos vanföreställningar är väl ungefär lika konstruktivt eller rimligt som att hävda att den nationella rörelsen skulle vara samordnad.

Människor är inte enbart sin kollektiva tillhörighet, ska det vara så svårt att förstå? Vi är alla individer och vi ska därför stå till svars för vårt agerande som individer. Påtvingad kollektivisering i sig leder dessutom till det "vi och dom"-tänkande som alla är så fruktansvärt rädda för.

Kanske är det er vilja att klumpa ihop människor som skapar dikotomin ifråga?

Att regeringen (via SÄPO etc.) faktiskt försöker kartlägga alla allehanda galningar, oaktat schattering, känns därför ganska tryggt.

DN1, SVT1, DN2, DN3, DN4, DN5, AB, Exp1, Exp2, SvD, SVT2, SVT3, ELJ, LH.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

tisdag 25 januari 2011

Lägg ner DO

Mången gång har jag skrivit om myndigheten DO:s varande (här, här och här till exempel). Den återkommande läsaren vet att jag helst av allt skulle vilja avveckla Katri Linnas fögderi.

I dag får jag understöd av de två författarna Håkan Eriksson och Jacob Rennerfelt, som dessutom sätter fokus på ett av de stora problemen med svensk diskrimineringslagstiftning:

I DO:s tolkning av världen verkar alla dessa anmälare ha rätt. Förekomsten av diskriminering ska utgå från den enskildes upplevelser och diskriminering råder tills dess att den ”anklagade” har bevisat motsatsen. Tvärtom den ordning som gäller inom straffrätten, där man är oskyldig till dess att motsatsen är bevisad.

Jag säger; tack för det.

SvD, D, JI, AB.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

SD och DN-debatt

Betyder dagens DN-debatt att Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna tagit steget in i det politiska finrummet? Och vad betyder i så fall det för den politiska debatten som helhet?

Många frågor väcks onekligen.

DN, SVT.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

måndag 24 januari 2011

Dagens länkar (från Konservativa tankar)

Just nu pågår National School Choice Week i USA. I fokus står, något som är självklart i Sverige, en önskan om att alla ska få välja vilken skola de ska gå i: The Foundry, Reason Mag.

Riksdagsledamot Jessica Rosenkrantz talade i helgen klarspråk om faran med särbehandling: Aftonbladet.

I går skrev Uje Brandelius (aka Doktor kosmos) en debattartikel om tv-serien Solsidan som Mattias Lundbäck och Malin Siwe duktigt har dissekerat.

Och Roland Poirier Martinsson skriver i dag bra om livet i, och utanför, politiken: SvD.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

Klädrea

Nu är det dags för januarirea i de flesta klädbutiker. Två starka tips brukar vara Lund & Lund och Rose & Born. Lund & Lund började sin rea i morse och Rose & Born startar sin i morgon.

Sen har även till exempel Charles Tyrwhitt också rea just nu. Fast det har de ju nästan jämt så det är ju inte direkt någon nyhet.

Men om du är i behov av att förnya garderoben så kan nu vara en god tidpunkt.

Läs även andra bloggares åsikter om , .

Återinför ordensväsendet

I dagens DN lyfter Ericssons avgående ordförande Michael Treschow fram ett av flera goda argument till varför de kungliga ordnarna bör väckas till liv igen; fåfänga (inte det mest hedervärda kanske, men ändå).

Alla jämför sig med grannen, så även näringslivstoppar, och ingen vill framstå som sämre än någon annan. Och eftersom det i Sverige inte finns några andra belöningssystem än monetära sådana, så blir måttstocken den ekonomiska ersättning man får för utfört värv.

Om det fanns andra sätt att erhålla samhällelig uppskattning på, skulle inte lön och ersättning längre behöva vara allt.

Man ska inte underskatta människors drift efter erkännande. Den kan i stor utsträckning vara större än driften efter pengar.

DN, DI.

Riksdagsmotioner om ordensväsendet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

Sverige och alliansfriheten

Att fortfarande, 2011, referera till Sverige som militärt alliansfritt känns inte bara naivt, utan rent av enfaldigt. Kärnvapen eller ej.

DN, SvD.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

söndag 23 januari 2011

American soldier

Inte den musik jag lyssnar på i störst utsträckning, men det är svårt att inte bli berörd.

"Freedom don't come free".

Katter och skatter

Jag gillar inte katter. Husse har ibland synpunkter på något som låter nästan likadant - skatter.

Läs gärna insändaren från Tosse i Sala i dagens DN (papperstidningen). Ett ganska roligt grepp för att påvisa skillnaden mellan tillgängligheten i vården mellan djur och människor.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

lördag 22 januari 2011

Helgsysselsättning




I dag tillbringar jag en solig lördag på utbildning med Moderaterna i Nynäshamns kommunhus. Förhoppningsvis så lär jag mig någonting nytt.

- Posted using BlogPress from my iPhone

fredag 21 januari 2011

Är inkomstskillnader ett problem?

I går fick jag en fråga (från Jakob Ohlsson, en av männen bakom NoKo Jeans) om vad jag som konservativ anser om ökande inkomstklyftor. Jag tänkte därför skriva ner några tankar om det här.

Jag fick frågan på Twitter och 140 tecken känns som i minsta laget för att utveckla något relevant på området. Till och med för mig.

Så...

Jag har personligen ingenting emot inkomstskillnader. Frågan handlade dock om ökande inkomstklytor. Jag tolkar därför frågeställaren som att han implicerar att inkomstskillnaderna ökar i Sverige just nu, och att de är att betrakta som klyftor.

Jag skulle emellertid säga att det till stor del beror på hur man mäter (och så klart vilken värdering man lägger i inkomstskillnader). Jag har till exempel tidigare skrivit om problemet med att mäta relativ inkomstfördelning eftersom det inte säger något om faktisk standard (här och här).

Men, det är en annan diskussion. Nu tänkte jag hålla hålla mig till inkomstskillnader i största allmänhet, som jag som sagt inte har några större problem med. Huvudsakligen för att jag tycker att det är ganska ointressant hur rika människor blir under sina liv. Jag är mer intresserad av att bekämpa fattigdom.

Och faktisk fattigdom är i liten utsträckning relativ. Det är därför vi har normvärden inom till exempel socialtjänsten. För att kunna peka på vad som krävs för att leva under acceptabla levnadsförhållanden.

Min socialkonservativa sida säger mig emellertid att det är viktigt att det finns ett socialt skyddsnät för dem som av någon anledning behöver det.

Detta skyddsnät bör dock vara temporärt och uppmuntra till omställning. Det bör även tillse att den som är i behov får en ersättning som motsvarar någon form av behovsprövad grundtrygghet.

Men på det stora hela så är alltså inte rikedom ett problem, inte heller inkomstskillnader; det är fattigdom som är problemet.

Kanske inte mitt bästa inlägg men förhoppningsvis så har Jakob fått ett svar på sin fråga.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

Folket vill ha Palm(e)(r)?

Svenska folket vill tydligen ha Veronica Palm som ny ledare för Socialdemokraterna. Undrar vilka de frågat egentligen? Jag gissar på övervägande borgerliga respondenter som önskar sig en promenadseger 2014.

DI, DN, Exp.

Läs även andra bloggares åsikter om , .

Varför jag inte gillar Solsidan

Genom att läsa Karin Magnusson i Aftonbladet förstår jag plötsligt varför jag inte gillar tv-serien Solsidan. Hon skriver nämligen:

Som representant för Föreningen för Svensk Humoranalys menar jag att ”Solsidans” popularitet har mindre att göra med att vi är moderater, nya eller gamla. Och mer att göra med att vi är en nation av konfliktundvikande samförståndsneurotiker sprungna ur Saltsjöbadsandan. Vi längtar helt enkelt hem.

Se där så enkla förklaringar kan vara ibland.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

Dagens länkar (från Konservativa tankar)

Att folk aldrig tröttnar på anakronismer? (Med anledning av att Rabén & Sjögren valt att stoppa den planerade återutgivningen av barnboken Ture Sventon i Paris. Varför? För att det står neger i den.): DN, Sydsvenskan.

"Lägre skatt =högre skatteintäkter": Josefin Strömberg.

"Generösa socialförsäkringssystem ökar bidragsberoende": Gunnar Axen.

Är libertarianer moraliska? Vetenskapen berättar: Reason Mag.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , .

torsdag 20 januari 2011

Dagens länkar (från Konservativa tankar)

Lite grand om gårdagens omröstning angående Obamacare: Human Events, Hot Air.

För er som är intresserade av vad som händer inom Gemensam Framtid just nu, det vill säga samgåendet mellan Missions- Baptist och Metodistkyrkan: Dagen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

Indragen permission eller pedofilregister

Enligt en SIFO-undersökning vill en stor del av respondenterna veta om en dömd pedofil bor i närområdet. Undersökningen är föranledd av att Uppdrag Granskning i ett repportage berättar "om hur den rättpsykiatriska kliniken i Sundsvall hjälpte en dömd pedofil att skaffa en egen lägenhet och bygga upp ett nytt liv utanför kliniken".

I USA finns det register för dömda sexförbrytare, åtminstone i vissa delstater. Svårigheten med dylika register är emellertid att allt från högt till lågt finns med, samt att de inte tar hänsyn till om personen ifråga gjort bot och bättring efter avtjänat fängelsestraff.

Jag har därför svårt att se hur man kan motivera ett register av sådan art. Det torde dessutom vara svårt integritetskränkande att upptas i sådant register för en person som avtjänat sitt straff och fullt ut återanpassat sitt beteende till samhället i övrigt.

Jag tror att det är bättre att börja med att inte låta personer på rättspsyk få allt för frikostiga permissioner. Och definitivt inte låta dem bygga upp parallella liv utanför murarna. Med klinikens hjälp dessutom.

Exp, DN, SvD, SVT1, SVT2, SVT3, GP, Radikalen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

onsdag 19 januari 2011

Martin Luther King var pro-life

Enligt Martin Luther Kings brorsdotter var den stora medborgarrättskämpen "pro-life, pro-abstinence before marriage". Och dessutom socialkonservativ.

Undrar vad den svenska vänstern hade sagt om honom om de hade vetat det? Hade hans medborgarrättsliga gärning fortfarande lyst lika starkt i deras ögon, eller hade hans lyskraft falnat?

För min del känns han än mer som en reko kille :)

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

Rätten att diskriminera

I dag skriver Nonicoclolasos mycket bra om företags rätt att diskriminera om de så vill. Motsättning står nämligen inte mellan att förespråka till exempel rasism eller inte, utan mellan att förespråka äganderätt framför tvångsåtgärder.

Det finns heller ingen motsättning mellan att förespråka allas rätt att diskriminera å ena sidan, och alla lika värde å andra sidan. Jag kan nämligen fullt ut förakta någon som stänger ute en person från till exempel en anställning med anledning av dennes etnicitet.

Det betyder dock inte att jag vill tvinga någon att anställa någon som de inte vill anställa. Oavsett vilket orsaken är.

Tyvärr verkar inte diskrimineringslagstiftningsförespråkare tro att människor är kapabla att låta bli att diskriminera om det inte finns lagar som uttryckligen förbjuder det. Det tror emellertid jag.

De flesta vill inte utestänga andra på grund av kön/etnicitet/läggning etc, och de skulle dessutom antagligen bojkotta aktörer eller företag som gjorde det. Därför är det i stor utsträckning ett självreglerande problem. Om det nu är ett problem över huvudtaget?

Bör äganderätten, och tolkningsföreträdet inom den egna organisationen, gå före alla andras eventuella rätt till anställning/tillträde/tillgång i/till någon annans organisation/företag? Ja, rimligtvis. Nonicoclolasos argumenterar dock bättre än jag, så läs hans inlägg också.

SvD, D, KT, BBC.
MS, H-HBT.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

Socialistinternationalen agerar starkt

Först nu, när Tunisiens diktator Ben Ali avsats, så väljer Socialistinternationalen att utesluta hans parti. Betyder det att det är ok för socialdemokratiska partier världen över att ha totalitära drag, så länge de innehar makten?

Munkhammar, Böhlmark, Hökmark, SvD.

Socialistinternationalen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

Bra om Tea Party i Dagen

I dag skriver Andreas Nilsson, reporter på tidningen Dagen, en bra och läsvärd artikel om varför så många kristna i USA söker sig till Tea Party-rörelsen. Både Billy McCormac och Roland Poirier Martinsson får uttala sig och hela upplägget känns ovanligt nyanserat.

(Han glömmer dock att merparten av alla amerikaner faktiskt är kristna vilket gör att man kan anlägga den vinkeln på nästan alla föreningar och organisationer i USA, men ändå... artikeln är bra.)

Tack för det Dagen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

tisdag 18 januari 2011

Rösträtt för interner

I Storbritannien verkar det som att det för närvarande pågår en debatt kring huruvida fängelseinterner ska ha rätt att rösta i allmänna val.

Det verkar som att de inte får det i dag, men att det föreligger ett förslag om att personer som sitter av straff kortare än fyra år ska få rätt att göra det.

Det har dock lett till att David Davis and Jack Straw har gått ihop för att motarbeta förslaget.

Tänk om vi kunde föra en debatt om samma sak här i Sverige? Jag tycker nämligen inte att det är rimligt att personer som har förverkat sin rätt att vistas ute i samhället ska ha rätt att rösta i det.

Men det kanske bara är jag? Det brukar i alla fall bli ganska dålig stämning när mina åsikter i frågan kommer på tal.

Spectator, Conservative Home.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

Boktips

I dag upptäckte jag att den konservative bloggaren (och statsvetaren etc) Stefan Olsson skrivit en bok med titeln "Handbok i konservatism".

Kan med största sannolikhet vara värd att beställa när den kommer ut.

Läs även andra bloggares åsikter om .

Dagens länkar (från Konservativa tankar)

Vill vi verkligen riskera att bli bakbundna av en massa diktaturer i FN:s råd för mänskliga rättigheter? Expressen.

Just nu stämmer 27 amerikanske delstater den amerikanska staten för Obamacare, se vilka: The Foundry.

Grundandet av Rasbiologiska institutet i Uppsala var startskottet till en mörk del av Sveriges historia: SvD.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

Idédebatt: Civilsamhället

Här kommer del två i mina lilla följetong i den borgerliga idédebatten. I dag handlar det om civilsamhället.

Civilsamhället är i den bästa av världar det vi alla gör tillsammans, utan inblandning av staten. Idrottsföreningar, kyrkor, företag, familjer och andra frivilliga sammanslutningar av människor skapar civilsamhället.

I dessa gemenskaper skapas, människor emellan, omtanke och solidaritet på frivillig grund. Detta betyder att deltagarna faktiskt bryr sig om varandra på riktigt och därmed blir villiga att ställa upp för varandra.

Baksidan av det socialdemokratiska välfärdsbygget är nämligen dess anonymitet. Alla sägs ansvara för alla, men eftersom "någon annan" förväntas utföra själva arbetet så betyder det i själva verket att ingen egentligen bryr sig om något annat än de egna fördelar som man eventuellt har tillskansat sig.

Solidariteten i det generella välfärdssamhället är således grund. Eller bygger åtminstone på något helt annat än verklig omtanke för sin nästa.

I civilsamhället däremot bryr man sig för att man känner att det finns någon form av gemenskap med andra människor. En gemenskap som inte nödvändigtvis begränsas till den egna "gruppen" (vilket någon kanske tror).

Känner man sig säker i sig själv och i sin omtanke för andra så är det enklare att sträcka ut en hand även till dem man inte känner. Det bygger dock på att man har fått ta eget ansvar för sig själv och andra tidigare. Det vill säga motsatsen till hur det går till i det generella välfärdssamhället av socialdemokratisk modell.

Civilsamhället behöver således få växa på egen hand för att kunna bli starkt. Det kan dock även växa genom att motsatsen till civilsamhället - det vill säga politiken - ger den växtutrymme genom till exempel entreprenadavtal och upphandling av verksamheter.

Att införa/öka avdragsrätten på gåvor till organisationer kan också vara ett sätt att öka friheten för organisationerna i fråga.

Vill vi ha omhändertagande och medkännande medborgare bör vi således gör vad vi kan för att öka styrkan i det civila samhället. Riktigt solidaritet skapas när människor på riktigt känner sig ansvariga för sina medmänniskor. Den känslan kan aldrig en stat simulera, hur gärna den än vill.

Starka civilsamhällen skapar starka individer.

Kent Persson.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

måndag 17 januari 2011

Dagens länkar (från Konservativa tankar)

Det är inte bara folket som sekulariseras i Sverige, utan också Svenska kyrkan: Dagen.

Skottska OCH engelska tories, eller brittiska? High Tory.

Hedmandomen igen "Håll domarna borta från sovrummen": SvD.

Varför äganderätten fick stryka på foten under 1900-talet: Dick Erixon.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

Värdet av opinionsundersökningar

Under helgen presenterades ännu en mätning som visade att stödet för Moderaterna ökar och att stödet för Socialdemokraterna minskar.

Vilket ju så klart är roligt.

Jag har dock fortfarande svårt att se nyttan av alla dessa opinionsundersökningar som kommer stup i kvarten. Jag tror ju inte att gemene man är särskilt intresserad under ett år utan val.

Det är således bara partierna själva som tar till sig av informationen och stoppar in den i excelark så att staplarna över tidsmässig utveckling växer.

Och det kan väl vara värdefull information i och för sig. Det handlar ju om vad man gör med den.

Men mätningarna får dock aldrig, i mina ögon, ta överhanden och styra allt man gör. Populism är nämligen aldrig charmigt.

Ett allt för ensidigt fokuserande på opinionsundersökningar tenderar dock att leda till utspelspolitik. Och jag inte att det ska vara det som driver den politiska utvecklingen framåt.

Idédebatten behöver således fortsätta, oavsett opinionsundersökningarnas resultat.

SvD1, SvD2, DN.
PA, AE, PB, PA, TM, DE, ER.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

fredag 14 januari 2011

Och dagens mest egenkära individ är...

Johan af Donner.

Han försöker inte ens dölja självgodheten.

Trevlig helg på er!

Eugenik (i dag igen)

Hittade just en artikel om en bok som tar upp just det som jag efterfrågade i går. Nämligen ett resonerande synsätt i förhållande till vad gentest kan ge oss för upplysningar samt vad vi gör med den information som gentest frambringar.

Inte illa.

Läs även andra bloggares åsikter om .

Dagens länkar (från Konservativa tankar)

"Tackling Deficits: The Chicago Way, and the Other Way": The Foundry.

Hyresregleringar fungerar lika dåligt i USA som i Sverige, de hjälper dessutom främst redan rika: Reason Mag.

Expertskatten är ett bevis på att värnskatten är missgynnande: SvD Brännpunkt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

Vad ska Ohly göra nu?

Kan någon förklara för mig varför Lars Ohly klamrar sig fast vid sin post som ordförande för Vänsterpartiet? Han har aldrig vunnit några val och partiet är en skärva i förhållande till vad det var under Gudrun Schymans tid. Borde inte självbevarelsedriften säga honom att det är dags att se sig om efter något annat?

Fast det kanske är svårt efter ett antal år i toppen. Ohly känner ju troligtvis inte för att gå tillbaka till arbetet som tågvärd. Det känns även tveksamt om han som avdankad partiledare skulle vara aktuell för en post som generaldirektör någonstans.

Kanske är partiledare det enda han känner att han kan vara. Det enda som finns kvar i begreppsvärlden?

För hans egen skull hoppas att det inte är fallet.

DN1, DN2, SvD1, SvD2.

GH, ML, KP, TB, OP.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

torsdag 13 januari 2011

Eugenik (igen)

Och så var det det här med sluttande plan igen.

I dagens DN (pappers, ej på nätet) berättas om ett företag i USA som tagit fram en metod för att gentesta människor som vill veta om just deras kombinerade arvsanlag eventuellt kan leda till att deras gemensamma barn föds med sjukdomar.

Det står dock ingenting om vad föräldrar (in spe?) ska göra med den information som ett gentest ger.

Det står heller ingenting om vem som eventuellt bestämmer vad som inte är önskvärda anlag/sjukdomar?

Tänk om folk kunde börja med att ställa de frågorna, istället för att bara förbländas av vad man eventuellt kan göra med ny teknik.

- Posted using BlogPress from my iPhone


Läs även andra bloggares åsikter om .

Dagens länkar (från Konservativa tankar)

Sarah Palin klargör att varje människa är ansvarig för sina egna handlingar: Guardian.

Fler vill se Ohly avgå, och Sjöstedt kan tänka sig ta över. Expressen, Ekot.

Arbetslinjen gäller, även för avdankade riksdagsledamöter: SVT debatt.

"Why Gun Control (Still) Won't Work": Reason Mag.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

S förvandling till bokstavsvänster

I takt med att Socialdemokraternas stöd hos allmänheten minskar, desto större blir likheterna med bokstavsvänstern.

Det här kan bli en spännande utveckling. Jag skulle dock inte vilja vara i Niklas Nordströms kläder just nu.

AB1, AB2, A, RN, TB.

Läs även andra bloggares åsikter om , .

Tjänstebesök

I dag på morgon gjorde jag, i tjänsten, ett besök hos chefen för Stockholms kulturhus. Det resulterade i en bild på hans blogg.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

Lärande och betyg

Något oväntat, men ändå glädjande så klart, så visar det sig i dag att DN:s ledarsida inte understödjer förslaget om att elever ska få rätt att överklaga sina betyg. Det trodde jag faktiskt inte. Skönt att man kan få känna sig lite överraskad i bland.

Jag tror inte heller att det är en bra idé. Främst för att det riskerar att skapa en byråkrati som jag inte tror att någon önskar våra högstadie- och gymnasielärare. Det riskerar även att flytta fokus i lärandet och betygsättandet. Från en sammanvägd bild av elevens kunskap till det som endast går att mäta.

Betygsättande är inte vilken myndighetsutövning som helst. Det rör inte människors ekonomi eller leverne i övrigt (vilket merparten av all annan myndighetsutövning gör) utan ska ses som en fingervisning om vilka kunskaper en elev tillskansat sig.

Ett system där elever kan sätta i system att överklaga sina slutbetyg riskerar att skapa mer arbete än vad de eventuellt positiva effekterna motiverar. För att inte tala om att det undergräver lärarens auktoritet och tolkningsföreträde i klassrummet.

Bättre vore, som Mattias Lundbäck föreslår, att återinföra studentexamen.

DN1, DN2, DN3, Exp, SvD1, SvD2, D, SVT, PB, ML, ES, E, EA.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

onsdag 12 januari 2011

Dagens länkar (från Konservativa tankar)

Konsten att leta externa förklaringar på våldsamma fenomen: Hot air.

Om goda vänstermänniskor och varför de inte vill debattera på ett sakligt sätt: The Foundry.

Skulle Magnus Hedman ha förstått att kvinnan han låg med var prostituerad, trots att han inte betalade något? Troligtvis inte: Ring Broman, Newsmill.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

Goodby standby





Ok, en gemensam insats nu. Om alla stänger av sina elektroniska apparater ordentligt kan vi nämligen slippa alla vindkraftverk. Det är väl ett litet pris att betala?


Läs även andra bloggares åsikter om , .

Österberg tar bladet från munnen

I dag tar min favorittippade efterträdare till Mona Sahlin bladet från munnen. För att vara inom socialdemokratin är det dessutom med starka ordalag.

Sven-Erik Österberg säger till DN att han skulle överväga en fråga från valberedningen mycket, mycket noga. Klarare än så tror jag inte att man kan uttrycka sig i det socialdemokratiska partiledarracet. Sven-Erik vill ha posten, den saken är klar.

Som jag sagt tidigare så tror jag att han har goda chanser också. Inte för att han har många idéer eller kan räknas som en visionär ledare, utan för att han står för trygghet och igenkännande.

Många inom (S) känner nog just nu att partiet gått vilse. Med Sven-Erik på partiledarposten skulle åtminstone någonting kännas bekant, och konstant. Han torde som partipolitisk traditionalist även ha stora delar av fackföreningsrörelsen bakom sig. Något som bör vara ganska viktigt för en aspirant som Österberg.

DN1, DN2, PT, EK, NA, NSD, SR, KB, HD, FB, BLT, HN, AB, DE.

Läs även andra bloggares åsikter om , .

tisdag 11 januari 2011

Partistöd is a bitch

Känslan av att vilja gynna sig själv, för att sedan upptäcka att det man gjort även gynnar sådana som man inte gillar. Den känslan upplever Socialdemokraterna just nu.

DN1, DN2, DN3, DA, Exp, DE.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

Spekulationerna fortsätter

Spekulationerna kring skjutningarna i Tuscon, Arizona fortsätter. I går ställdes Jared Lee Loughner inför rätta för första gången när häktesförhandlingarna genomfördes men han angav inte någon förklaring till sitt dåd. Han svarade dock jakande på frågan om han förstod anklagelserna emot honom.

Det börjar dock stå klart att svensks medias utmålning av Loughner som högerextrem har kommit på skam. Allt verkar i stället tala för att han helt enkelt bara är extrem. På läslistan fanns både Kapitalet och Mein Kampf, och han har tidigare sagt sig vara emot statlig "mind control". Det kanske inte är så konstigt att Loughners försvarare är samma advokat som försvarade una-bombaren Tim Kaczynski.

Som jag skrev i går så är det fortfarande förövaren i fråga som är ansvarig för vad han gjort. Politisk retorik, hur hemsk vi än må tycka att den är, kan inte utmålas som bakomliggande orsak.

Att människor uppfattar saker och ting på ett visst sätt kan aldrig ursäkta deras beteende. De flesta är dessutom fullt kapabla att urskilja vad som är allegorier och metaforer. Något som Obama för övrigt också gärna använder sig av. Också sådana som vissa kan uppfatta som våldsamma.

Så när det gäller den politiska debattonen så är republikaner och demokrater i USA lika goda kålsupare. Det är emellertid inte denna tons fel att Loughner är galen. Han kommer kunna motivera sina handlingar ändå. Oavsett om vi förstår dem eller inte.

AE, D1, D2, CO1, CO2, SvD, TB, DN, SR, Exp1, Exp2, AB, FS, DE.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

Lokalpolitik

God morgon.

Nu åker jag snart in till Nynäshamn för att gå på årets första sammanträde i Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Jag är nybliven ersättare efter att ha bytt från Socialnämnden där jag suttit som ersättare i nästan tre år.

Nynäshamn är till ytan en stor kommun. Befolkningsmässigt är vi dock ganska liten. Mycket finns således att göra för byggandet i kommunen. Förhoppningsvis kan jag på något sätt bidra till att det byggs mer. Det kan dock bli svårt eftersom vi sitter i opposition här.

Jag lovar dock att göra mitt bästa.

- Posted using BlogPress from my iPhone

måndag 10 januari 2011

Dagens länkar (från Konservativa tankar)

Lite perspektiv på användandet av "targeted areas": Anders Edwardsson.

"Sverige har relativt fler politiska mord än USA": Newsmill.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

När är en reform ett misslyckande?

Är vårdnadsbidraget ett misslyckande bara för att det inte används av många? Enligt medielogiken verkar det i alla fall som det.

I mina ögon har vårdnadsbidragets belackare dock missat vad reformen går ut på.

I Sverige finns det för de flesta föräldrar, rent ekonomiskt, inget annat alternativ än att placera sitt barn på förskola när föräldrapenningen tar slut. Alla är dock inte bekväma med det, och det är för dem som vårdnadsbidraget finns till för.

Att det bara var 1,8 procent av de berättigade föräldrarna som använde vårdnadsbidraget är således inte en förlust.

Det är en vinst för dem som såg det som en möjlighet. Vårdnadsbidraget gjorde deras valmöjlighet lite större.

TB, AF, PA, PB, FP, SvD, DN.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

Även terrorister bär eget ansvar

Att vilja söka förklaringar till våldsdåd verkar ligga i den mänskliga sakens natur. Vi vill så gärna att saker och ting inte sker av slump eller ondska att vi hellre söker förklaringar i utomstående faktorer som till exempel debattklimat eller grupptryck.

I Tuscon, Arizona har en ung man under helgen dödat flera personer samt skadat en kongressledamot. Svensk press börjar därmed söka externa förklaringar liknande dem som jag just nämnde.

Att även enstöringar med aparta åsikter har ett eget ansvar verkar dock inte finnas med i förklaringsmodellerna. I stället försöker man hänvisa till hårdnat språkbruk och det faktum att Sarah Palin har uppmanat människor att inte stödja kongressledamöter som röstade för Obamas sjukförsäkringsreform.

I Sverige försökte vissa förklara Lasermannens beteende med Ny Demokratis framgångar. Att John Ausonius hade en lång historia av våld bakom sig verkade inte spela någon roll.

Vi vill så gärna att det inte ska finnas onda människor. Att det inte finns personer som bara helt plötsligt får för sig att döda någon och sedan gör det, bara så där utan närmare baktanke.

Jag skulle önska att vi faktiskt la ansvaret för vad som ser ut som vansinnesdåd där det hör hemma, det vill säga hos individen som utför det.

Det handlar inte om debattklimat, eller tillgång till vapen. Det handlar om att vissa människor helt enkelt är farliga och att de kommer söka sina egna förklaringar till varför de gör som de gör. Ansvaret är emellertid deras eget.

DN1, DN2, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, AB, RM, Ax, SVT1, SVT2, Ba, Ex, GP, DE.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

Aningslöshetens ansikte

För Helena Benaoudas sinnesfrids skull så hoppas jag att hon talar sanning när hon säger att hon inte visste vad hennes svärson höll på med.

Det förefaller dock orimligt men en terrorist har självklart ett intresse av att nära och kära inte är medvetna om vad som försiggår.

Därför tycker jag mest synd om Helena. Att vara så uppenbart distanserad från sin familj måste vara fruktansvärt.

DN1, DN2, SvD, AB.

Läs även andra bloggares åsikter om .

lördag 8 januari 2011

Dagens länkar (från Konservativa tankar)

Det danska kungahuset har fått ytterligare tillskott: SvD, Expressen.

Som historien har visat så många gånger förr så är inte fler regleringar vad bostadsmarknaden behöver: SvD.

Mattias Lundbäck noterade i morse, precis som jag, att DN verkar bunta ihop "klimatskeptiker" med forskare som medvetet fuskar. Mycket besynnerligt av DN: Ekonomisten.

En snabbkurs i förhållanden: Hakelius.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

fredag 7 januari 2011

Dagens länkar (från Konservativa tankar)

Ett exempel på när facket misstar sig för maffia: Expressen.

Göteborg bryter mot lagen om offentlig upphandling: GP.

Kommunal bryr sig föga om det kommunala självstyret: Brännpunkt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

Idédebatt: Egenmakt

För en tid sedan blev jag citerad på svenskans ledarsida. Med anledning av PJ Anders Linders förfrågan om input till en borgerlig idédebatt skrev jag vad jag ansåg att en sådan borde fokusera på. Jag tänkte härmed försöka utveckla vad jag syftade på när jag skrev följande:

...egenmakten måste få öka i det svenska samhället, civilsamhällets roll måste få utrymme att växa sig större, det personliga ansvaret måste sättas i fokus och bildning och kunskap måste åter igen bli honnörsord.

I dag börjar jag med att fokusera på ökad egenmakt.

För att öka egenmakten på individ- och familjenivå står självklart skattefrågan i centrum. Genom att sänka skatten får fler möjlighet att själva välja vad de vill lägga sina pengar på. Detta kan så klart ske på olika sätt men det mest rimliga, och som flest märker av, är att sänka inkomstskatterna.

Med utökade ekonomiska ramar ökar valfriheten då man inte nödvändigtvis måste använda sig av det alternativ som det offentliga tillhandahåller, om man nu inte vill det vill säga. Kan man även höja egenavgifterna i det offentliga systemet samtidigt (vilket Magnus Andersson föreslog på SvD Brännpunkt för ett par dagar sedan) ökar dessutom egetansvaret då man genom ett sådant förfarande tar en större del av kostnaden för den service man utnyttjar.

Valfrihet genom till exempel pengsystem är också ett effektivt sätt att öka egenmakten. Det förutsätter dock att det offentliga tydligt anger vad som ingår i pengen ifråga. För att öka valfriheten (och därmed egenmakten) behöver vi därför diskutera vilka fler områden som lämpar sig för pengsystem.

Ett centralt område som berör det stor flertalet är socialförsäkringssystemet. Ett tydligt definierat pengsystem inom socialförsäkringen skulle leda till att människor själva får välja vem eller vilka som ska försäkra deras lekamen. Ingen lämnas utanför men alla får ett eget ansvar att tillse att de gör ett val som de är nöjda med.

På familjenivå kan frivillig sambeskattning för gifta par med barn vara en väg till att öka egenmakten. De stora ekonomiska skillnader som finns mellan subventionerad förskola och andra omsorgsformer bör i alla fall diskuteras i större utsträckning än vad de gör i dag.

Det finns så klart fler sätt att öka egenmakten på men det här var några sätt som jag skulle kunna tänka mig:

* Sänkta skatter
* Ökade egenavgifter
* Pengsystem på fler områden
* Sambeskattning (eller annan översyn av den ekonomiska kompensationen/subventioneringen av barnfamiljer)

Kent Persson, Expressen, Johan Ingerö.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

onsdag 5 januari 2011

Dagens länkar (från Konservativa tankar)

Dick Erixon skriver bra om vikten av gemensam värdegrund: Dagens PS, Världen idag.

Varför vänstern går i otakt med väljarna: SvD.

"When Goods Cross Borders, Armies Won't": Reason Mag.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

Ta bort avdragsrätten

Så sent som i går diskuterade jag och en kollega om vikten av att ta bort avdragsrätten på räntekostnader. Vi diskuterade emellertid inte frågan ur ett bostadsbubbelhänseende.

Vi var båda snarare överens om att människor faktiskt bör ta sina egna kostnader om man väljer att sätta sig i skuld. Konstigare än så behöver det inte vara.

Om Greve Hamilton samtidigt vill sänka inkomstskatterna så låter det alldeles utmärkt.

DN, DI1, DI2, AB, Göran Pettersson, Annie Johansson.

Läs även andra bloggares åsikter om , .

tisdag 4 januari 2011

Dagens länkar (från Konservativa tankar)

Har vuxna människor rätt att slå varandra på käften om de kommer överens om det? Ja, absolut: Expressen.

Om hyllningsvisor till självmordsbombare och tveksamma kopplingar: Gudmundson.

Jim deMint är årets konservativ i den amerikanska senaten: Human Events.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

Terror mot kristna i Mellanöstern

Spänningarna mellan kristna och muslimer verkar tyvärr öka i Mellanöstern just nu. Terrordådet i Alexandria på nyårsdagen är bara det senaste i raden av attentat riktade mot den kristna minoriteten som lever i regionen.

Vad den här upptrappningen beror på är nog svårt att peka på. De öppna (och våldsamma) motsättningarna har trots allt varit relativt begränsade tidigare. Varför blossar de upp nu?

Min högst hemmasnickrade analys är att den kristna minoriteten i Mellanöstern just nu får agera som ställföreträdande västerlänningar. Eftersom de kristna, i till exempel Egypten, delar religion med det så förhatliga USA så blir de tacksamma måltavlor på hemmaplan.

Islamister gör så att säga ingen skillnad på kristna västerlänningar och kristna araber. I deras fundamentalistiska ögon så är båda grupperna ett hot mot den sanna muslimska läran.

Vad vi i väst kan göra för att bistå kristna minoriteter i Mellanöstern är tyvärr inte helt enkelt. Bereda asylplats kan vara ett sätt, att motverka islamistiska strömningar i regionen genom truppnärvaro i Afghanistan en annan.

Viktigast är dock att peka på vikten av religionsfrihet och yttrandefrihet i alla lägen.

Exp, VI, SvD, D1, D2, D3, HE.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

måndag 3 januari 2011

Kvalitet eller lockpris

Jan Eliasson är orolig över att internationella studenter inte längre kommer välja Sverige som studieland efter att avgifter införs för utomeuropeiska studenter. Han menar att tusentals studenter kommer att "stängas ute" från studier i Sverige och att vår attraktionskraft försvinner.

Jag kan inte annat säga, än att om det faktum att utbildningen var kostnadsfri, var den enda anledningen till att en enskild student valde Sverige för sina studier... så var kanske inte det ett tillräckligt bra skäl från första början.

Mängder med studenter från mellanöstern och Asien lockas varje år till till exempel USA, trots avgifter, därför att de vet att de får den bästa utbildningen där. Merparten av dem stannar dessutom kvar efter avslutad utbildning och berikar sitt nya hemland med kunskap och arbetskraft.

Till Sverige har studenter i stället kommit just för att det varit gratis, för att därefter flytta härifrån igen. Vi har således bekostat en utbildning som vi sedan inte fått någon egen utdelning av.

Genom att införa avgifter, och samtidigt förbättra utbildningarna, så kan vi på sikt locka hit oss några av de studenter som annats hade valt till exempel USA.

Tänk, då kanske vi också kan börja få Nobelpris.

DN1, DN2, CH, GP.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

Dagens länkar (från Konservativa tankar)

Sveriges grundlag ger makt till partier i stället för individer: Jan Kallberg, Rolf K Nilsson.

Magnus Andersson (C) skriver mycket bra om varför en extraskatt för överviktiga inte bara är dumt, utan dessutom motverkar sitt syfte: SvD.

"Sluta politisera den lilla världen": Elise Claeson i SvD.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

Den svenska självbilden är skev

När Sverige för ett par år sedan införde lagen om könsneutrala äktenskap var ett av argumenten för lagförändringen att Sverige inte kunde riskera att hamna på efterkälken i förhållande till andra länder. Att Sverige i egenskap av framsynt land alltså inte fick hamna på efterkälken i förhållande till andra, mindre framsynta länder.

Den svenska självbilden säger oss nämligen att vi, så gott som alltid, är först med allt som är bra. I frågan om könsneutrala äktenskap riskerade vi dock att bli frånsprungna. Sade man (det är i alla fall så jag minns det).

I dagens DN kan man dock läsa att Sverige är ett av sex länder i Europa som infört liknande lagstiftning på äktenskapsområdet. Den stora merparten av länderna i Europa (och resten av världen) har alltså inte infört någon könsneutral äktenskapslagstiftning.

Så vem var det egentligen vi var oroliga att bli ifrånsprungna av? Och vad säger det här om vår självbild?

Sverige som nation, precis som en ängslig kungsholmsbo i Stockholm, är så otroligt orolig över att inte hela tiden göra det som är "rätt" i förhållande till någon form av trend på området.

Vad man egentligen vill eller tror får allt som oftast stå tillbaka för den där ängsliga känslan av att inte hela tiden vara/göra rätt.

Hur blev vi så här? Varför är vi mindre intresserade av hur omvärlden faktiskt ser ut (och vad den gör) än att själva bilda oss en uppfattning utifrån egna erfarenheter och ståndpunkter?

Varför jämför vi oss så extremt mycket med andra, utan att för den skull på riktigt vara intresserade av vad andra gör och varför? Den här ängsligheten leder nämligen till en självgodhet som ger vid handen att det vi gör, hela tiden är så mycket bättre än det alla andra gör.

Jag tror att lite mer ödmjukhet vore på sin plats, både i förhållande till oss själva och till omvärlden.

Jag skulle önska att vi i Sverige kunde diskutera våra lagar och förhållningssätt mer utifrån våra egna värderingar och förhållningssätt.

Att hela tiden snegla på vad andra gör, och att hela tiden vilja vara/göra rätt, leder i mina ögon till att debatter förs utifrån fel premisser.

Hellre då diskutera vad vi vill göra och vad eventuella lagförslag ska leda till än att ängsligt bara hoppas på att man ständigt blir bäst i klassen.

DN1, DN2.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .